Ooit zullen ze Nederland verslaan

Taiwan is op het WK nog steeds een flinke maat te klein voor een grootmacht als Nederland. Maar met Nederlandse hulp hopen de Taiwanezen de kloof te dichten.

De korfballers van Taiwan willen aansluiting vinden bij Nederland en België. Vrijdag verloren ze op het WK de halve finale van Nederland met 40-17. Foto Orange Pictures / Marco Spelten

Druk pratend en wijzend zit Jan-Sjouke van den Bos op de Taiwanese bank. Veertien jaar lang was hij korfbalbondscoach van Nederland. Nu is hij mastercoach van Taiwan. Hij probeert het korfbal daar verder op de kaart te zetten. Deze vrijdagavond ziet Van den Bos dat korfbalgrootmacht Nederland in de halve finale van het WK in België nog altijd veel te sterk is: 17-40.

„Toch is het verschil een stuk kleiner geworden”, zegt Van den Bos in de sporthal van Antwerpen. Bij het WK van vier jaar geleden werd Taiwan al derde, achter wereldkampioen Nederland en nummer twee België. Om daadwerkelijk dichterbij te komen is buitenlandse expertise nodig. De Nederlandse korfbalbond KNKV heeft Van den Bos twee jaar geleden aangesteld als mastercoach. Hij heeft nu als taak om de bondscoach van Taiwan te coachen.

„Het lijkt een vreemde bezigheid, andere landen helpen om onszelf te verslaan. Toch wil Nederland de spanning in de wedstrijden terug. Het is in het belang van de gehele sport dat het podium minder voorspelbaar wordt”, zegt Van den Bos, die sinds deze zomer onderdeel is van het team dat speelt onder de naam Chinees Taipei. Iedere maand reist hij voor enkele weken naar het eiland bij China. Van den Bos probeert zijn jarenlange ervaring en opgedane kennis over te brengen op bondscoach Fang-Yi Hsieh. „Uiteindelijk moeten ze het wel zelf doen. Als ze afhankelijk worden van ons, leren ze het nooit.”

Als Van den Bos langs ‘zijn’ spelers en speelsters loopt valt één ding op: de meesten komen met hun neus tot zijn borstkas. Taiwan heeft opvallend kleine korfballers. Sommige vrouwen van het Nederlandse team zijn groter dan de Taiwanese mannen. Ze hebben geen krachtpatsers zoals bij Nederland. De Aziaten zijn behendig en vliegensvlug. Alleen missen ze ervaring.

Korfbal werd in 1987 geïntroduceerd in Taiwan, maar sinds 2005 doet het land echt mee in de internationale top. Althans, achter de finalisten België en Nederland. Waar in Nederland vaak voetbaldoeltjes op schoolpleinen zijn, staan er in Taiwan korfbalpalen. Dat komt mede door de invloed van de Nederlandse ‘korfbalgoeroe’ Ben Crum. Hij reisde vanaf 1991 ruim twintig jaar lang jaarlijks door Taiwan om korfbal te introduceren. Crum leidde gymdocenten op tot korfbalcoaches en inmiddels is de sport een vast onderdeel op de lagere scholen.

„Taiwan had internationaal geen aanzien en status”, legt Crum uit. „Het land wordt door China niet erkend en met sport konden ze zichzelf op de kaart zetten. Daarom hebben ze veel geld in het korfbal gestopt. En dat betaalt zich nu uit. Maar of ze op korte termijn Nederland of België kunnen verslaan, betwijfel ik.”

Korfballers in Taiwan worden als het ware gedrild om de top te bereiken. Spelers tussen de zestien en negentien jaar trainen in sommige plaatsen zes dagen per week, vier uur per dag. Een uur van zo’n training staat puur in het teken van het op de korf schieten.

Toch ziet Crum de ontwikkeling stagneren, omdat Taiwan geen sterke nationale competitie heeft. Hij pleit ervoor om een Taiwanees team op te nemen in de Nederlandse of in een andere Europese competitie.

Na het WK komen drie Taiwanese vrouwen in Nederland spelen. „Maar met name de jongens hebben meer ervaring nodig. Daar ligt het probleem. Dat verschil is te groot.”

Tegen Nederland stelt Taiwan niet de beste spelers op. Bondscoach Hsieh ziet het niet als een verloren wedstrijd, maar geeft aan dat sommige spelers te vermoeid zijn. Het wordt een veegpartij, maar Taiwan gokt zondag tegen Engeland op de bronzen medaille. „We hebben nog niet genoeg ervaring om Nederland te kunnen verslaan”, zegt Hsieh. „Deze wedstrijd was niet goed van onze kant, maar we werken er hard aan. De derde plaats is bovendien erg belangrijk voor ons.”

Dat beaamt haar mastercoach Van den Bos ook. „Als Taiwan geen derde wordt, krijgt het fors minder geld van de overheid. Als er gepresteerd wordt, is er financieel veel meer mogelijk.” Inmiddels introduceert Taiwan het korfbal in de rest van Azië. Het heeft de taak van Nederland overgenomen, op weg naar dat grote doel. Ooit een keer België of Nederland verslaan.