Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Obama zet streep door olieproject

Het omstreden olieproject Keystone XL is definitief van de baan. Dat is een overwinning voor de milieubeweging.

Demonstratie tegen oliepijpleiding Keystone XL voor het Witte Huis.
Demonstratie tegen oliepijpleiding Keystone XL voor het Witte Huis.

Jarenlang twijfelde hij, maar de Amerikaanse president Obama heeft vrijdag alsnog een streep gehaald door de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. Het project heeft te weinig economische waarde, zei Obama gisteren, en de milieuschade is te groot.

Deze aankondiging is een grote overwinning voor de milieubeweging, die fel campagne tegen de pijpleiding heeft gevoerd. „We hebben geschiedenis geschreven”, zegt de milieuorganisatie 350.org in een verklaring. „Nooit eerder heeft een staatshoofd een olieproject afgewezen vanwege de gevolgen voor het milieu.”

Keystone XL, dat ongeveer 9 miljard euro moest kosten, was bedoeld om grote hoeveelheden Canadese ruwe olie naar de Golf van Mexico te brengen. Het is de laatste fase van een groot project, waarvan de meeste leidingen er al liggen. Die zijn in de afgelopen jaren aangelegd, toen er weinig belangstelling voor was.

Maar Keystone XL werd de laatste paar jaar een prestigeslag tussen de milieubeweging en energiebedrijven. De energielobby stelde dat de milieuschade beperkt zou blijven, en dat het project tienduizenden banen zou opleveren. De Republikeinen, oppermachtig in het Congres, schaarden zich achter de industrie. Het Congres stemde in februari in met Keystone XL.

Obama vond dat te snel, en doorkruiste het besluit met een veto. Hij was gevoelig voor de milieubezwaren. De pijpleiding kan lekken. Bovendien maakt het exploitatie van ‘smerige’ teerzandolie uit Alberta mogelijk. Om die te raffineren, zijn veel meer chemicaliën nodig dan voor olie uit het Midden-Oosten.

Obama draalde lange tijd met een definitief besluit. Hij heeft vaak gezegd dat Amerika energieonafhankelijk moet worden. Hij wil minder olie uit het Midden-Oosten importeren, ook vanwege de politieke betrokkenheid die daaruit voortvloeit. Keystone XL had hem daarbij kunnen helpen. Zijn besluit komt vlak voor de klimaatconferentie in Parijs, aan het einde van de maand. Daar zal Obama bij aanwezig zijn. De president kan dit als doorbraak presenteren. Het moment is bovendien handig gekozen: de olieprijs is bijzonder laag én de werkloosheid is gedaald naar 5 procent. Dit haalt de dringende noodzaak van Keystone XL weg.