Nog 25 vermisten door dambreuk Brazilië

De dam brak bij een ijzerertsmijn in de zuidoostelijke deelstaat Minas Gerais.

Bento Rodrigues is bedolven onder de modder. Reuters / Ricardo Moraes

Nog 25 mensen zijn vermist door de dambreuk in het zuidoosten van Brazilië bij een ijzerertsmijn, waardoor een heel gebied is bedolven onder de modder.

Het officiële dodental staat op één, maar dat zal zeker stijgen, zegt een lokale gouverneur van de mineraalrijke deelstaat Minas Gerais tegen persbureau Reuters. Hij noemt het de ergste ecologische ramp ooit in het gebied. Ook het aantal vermisten zal volgens hem nog stijgen. Reddingswerkers proberen slachtoffers te vinden, maar het gebied is moeilijk begaanbaar. Ook wordt gevreesd voor meer modderstromen.

Doordat donderdag een dam brak, spoelde een mengeling van afvalwater en modder bergafwaarts richting het dorp Bento Rodrigues, waar zeshonderd mensen wonen. Ook een dorp 80 kilometer verderop heeft last van de modder. Huizen zijn verwoest en wegen zijn onbegaanbaar. Volgens Reuters is er zestig miljoen kubieke meter naar beneden gestroomd. Rivieren zijn meters in hoogte gestegen. De autoriteiten gaan onderzoeken hoe giftig rivieren nu zijn door het afvalwater.

De exploitant van de mijn, Samarco, is onderdeel van ‘s werelds grootste mijnbedrijf BHP Billiton en van een van de grootste mijnbedrijven van Brazilië, Vale. De mijn produceert zo’n 30 miljoen ton aan ijzererts per jaar. Volgens lokale bestuurders zal de ramp een debat teweegbrengen over de noodzaak van strengere veiligheids- en milieuvoorschriften.