Lord Lucan is dood, leve Lord Lucan

Lord Lucan met eega in 1963.

Leeft Lord Lucan of is hij dood? Zijn zoon George zegt het laatste, en tot gistermiddag hadden Britten die het tegendeel vonden, kans bezwaar te maken tegen het uitgeven van een overlijdensakte.

Dat leek niemand te willen. Maar volgens tabloid Daily Mail is ter elfde uren tóch iemand opgestaan: de zoon van het kindermeisje dat Lucan in 1974 zou hebben vermoord. Het is het jongste hoofdstuk in een van de meest tot de verbeelding sprekende verdwijningzaken in de geschiedenis.

John Bingham, zevende graaf van Lucan, werd op 8 november 1974 voor het laatst gezien, een dag nadat hij het kindermeisje in de kelder zou hebben doodgeslagen met een loden pijp. Hij zou zijn echtgenote, met wie hij was verwikkeld in een scheiding en vocht om zijn drie kinderen, hebben willen vermoorden. Sandra Rivett en Lady Lucan hadden eenzelfde bouw en kapsel.

Hoewel een jury Lucan bij verstek veroordeelde, is er geen bewijs. Lucan vluchtte. Over zijn verdwijning zijn films gemaakt, boeken geschreven (onder anderen door Muriel Spark), en er is zelfs een fictief Twitter-account onder zijn naam. Hij wordt geregeld over de hele wereld ‘gezien’.

Zijn kinderen geloven dat hij zichzelf heeft gedood om een levenslange verdenking te voorkomen. In hun ogen is hij onschuldig. In 2003 zei George tegen The Daily Telegraph dat wie geloofde dat Lucan nog leefde „maar eens moet uitleggen waarom iemand die uit obsessie voor zijn kinderen een moord pleegde, absoluut geen contact zoekt met die kinderen.”

In 1999 lukte het de familie al Lucan door een rechtbank dood te laten verklaren. Maar zonder overlijdensakte kon George de titel niet erven. Een wetswijziging vorig jaar maakt mogelijk dat familie van langdurig vermisten nu ook een akte kunnen krijgen. George mag zich, zodra het papierwerk in orde is, Lord Lucan gaan noemen.

Tot ongenoegen van Neil Berriman. Tegen de Daily Mail zegt de zoon van het kindermeisje: ,,George, die een miljonair wil trouwen, wil de titel, en wellicht ook nog geld, wil zijn vader dood verklaren zodat ‘er afsluiting komt’.” Maar zegt hij: ,,Er zijn al te veel cover-ups geweest. (..). Als Lord Lucan nog leeft, moet hij vervolgd worden.”