Luister goed, maar leef je eigen leven.

Maar je hoeft een advies toch niet op te volgen? Laat die Gezondheidsraad lekker zijn beredeneerde conclusies trekken, lees de stukken van onze verslaggever Wim Köhler erover, ook in deze bijlage, en denk eens na over de kritische analyse die Martijn Katan hier rechtsonder schrijft. En wie weet, pas je misschien je leefstijl aan als je toch al vond dat je te veel kaas eet of te vaak bier drinkt. Maar je bent vrij, geen robot die aangestuurd wordt door een adviesraad van soms best dikke hoogleraren. Luister goed, maar leef je eigen leven.

Dat allemaal zou ik willen zeggen tegen al die mopperaars, zetmeelhaters en drinkebroeren die zich opwinden over de nieuwste richtlijnen van de Gezondsheidsraad. Het is maar een advies, mensen. Eén procent van de bevolking volgt dit soort wetenschappelijke adviezen vrij nauwgezet op, één procent! En de rest van de bevolking maakt zich er kennelijk zorgen over. En doet er hopelijk een beetje aan mee. Uit vrije wil. Of omdat een partner of familielid er op aandringt. Eetgewoontes veranderen langzaam.

Natuurlijk is het zo dat práten over juiste voeding een hype is geworden, in de moderne keuken waar de industrie, de voedselgoeroes en wetenschappers in een onoverzichtelijke kluwen vechten om voorrang. We moeten wel zelf nadenken. Een beetje vooruitgang lijkt er wel te zijn. Want de wetenschappelijke richtlijnen worden steeds complexer. Net als de werkelijkheid.

    • Hendrik Spiering