Kamer: geld terug van FIFA

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet en de KNVB bij de FIFA het geld moeten terugeisen dat Nederland uitgaf aan de kandidatuur voor het WK voetbal in 2018. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die gaf vorige week toe dat in 2010 vóór de stemming in het hoofdbestuur van de FIFA als was afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken trekt daarover aan de bel bij minister Edith Schippers (Sport). Volgens hem is duidelijk dat de stemming deels doorgestoken kaart was. Hij roept Schippers op het verspilde belastinggeld terug te eisen. Als uit onderzoek blijkt dat sprake was van corruptie, dan vindt ook VVD’er Rudmer Heerema dat het kabinet en de KNVB een schadevergoeding moeten vragen. Nederland was in 2010 met België kandidaat voor het WK 2018 en kabinet en KNVB staken fors geld in de campagne. (ANP)