IS laat 37 Assyrische christenen vrij

Volgens het observatorium is voor de vrijlating “een aanzienlijk bedrag betaald”.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft 37, vooral oudere Assyrische christenen vrijgelaten die sinds februari waren ontvoerd. Dat meldden twee verschillende mensenrechtengroepen in Syrië.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (dat werkt met een netwerk van lokale activisten in Syrië) meldt dat stamhoofden van een aantal Arabische stammen hebben bemiddeld voor de vrijlating. Er zou bovendien “een aanzienlijk bedrag” betaald zijn.

Volgens het Assyrian Human Rights Network zijn de 37 oudere gegijzelden aangekomen zijn in Tel Tamer en zijn ze in “goede conditie”. Op Facebook heeft de groep foto’s geplaatst van het onthaal:

الشبكة الآشورية: تنظيم الدولة يفرج عن 37 مخطوفا آشـوريا اليوم السبتأطلق تنظيم الدولة الإسلامية سراح 37 شخصا من المدنيي…

Posted by ‎الشبكة الآشورية لحقوق الإنسان في سوريا‎ on zaterdag 7 november 2015

Zo’n 215 Assyrische christenen werden in februari ontvoerd door IS uit dorpen langs een strategisch gelegen rivier in de vooral door Koerden bevolkte provincie Al Hassaka. Inmiddels zijn er 88 vrijgelaten. Over de overigen zou nog worden onderhandeld. Volgens het observatorium worden alle gevangenen “die niet tegen IS vechten” ook vrijgelaten. Vorige maand werden drie mannen uit de groep vermoord door IS, aldus de beide mensenrechtengroepen.