Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

‘Ik zoek bij elke wedstrijd een creatieve invalshoek’

Foto: Ben Kortman

“De beweging van het roeien”, legde Ben Kortman met zijn foto vast. Hij wilde wat anders dan “standaardroeifotografie”. Voor het resultaat kreeg hij 772 stemmen bij het thema ‘Sport’ in NRC’s fotowedstrijd. Hij wint daarmee de publieksprijs van oktober.

Kortman (23, vierdejaars student bedrijfscommunicatie) nam zijn foto op de Berlagebrug in Amsterdam tijdens de voorbije Amstelbeker. De beste achten van de Nederlandse studenten- en “burger”-roeiverenigingen nemen het dan op de Amstel tegen elkaar op.

“Meestal stel ik bij dit soort wedstrijden scherp op de roeiers zelf”, zegt Kortman. “Het is een vrij zware sport en zeker aan het eind zie je prachtige verbeten blikken en opgebolde wangen. Commercieel zijn dit soort foto’s ook het interessants. Ik verkoop ze goed via mijn website, voornamelijk aan roeiers zelf.

Voor mijn eigen uitdaging zoek ik tegenwoordig bij elke wedstrijd ook een creatieve invalshoek. Ik speel bijvoorbeeld met het licht en de hoek, fotografeer de ruggen van de sporters of de mensen aan de kant.

Bij deze foto heb ik scherp gesteld op de catch, het moment dat de bladen het water raken. Voor het bewegingseffect gebruikte ik een iets langere sluitertijd. Het contrast tussen de witte shirts en het donkere water in de schaduw van de brug heb ik versterkt door iets te onderbelichten.

De roeiers zijn van de Groninger studentenvereniging Aegir. Natuurlijk had ik liever mijn eigen vereniging - Triton uit Utrecht - vastgelegd, maar die hebben helaas donkerblauwe shirts. Dat geeft minder contrast. Ik heb er op wedstrijdniveau geroeid. Negen keer in de week trainen, dat soort grappen. In 2014 werd ik Europees universitair kampioen in de lichte mannen-vier zonder stuurman.

Enkelblessure

Een jaar geleden ben ik na een enkelblessure gestopt. Je betaalt een grote prijs voor topsport. Ik wilde meer tijd voor andere hobby’s, zoals webdesign en fotografie. Momenteel volg ik een minor aan de fotovakschool. Missen hoef ik het roeien niet. Ik beleef nu elke mooie wedstrijd achter mijn camera.”

Op de tweede plaats eindigde eveneens een roeifoto. De inzending Roeiers uit de start van Merijn Soeters kreeg 711 stemmen. Kortman heeft nog samen met Soeters stemmen verzameld bij hun roeiachterban. “Merijn is een vriend en collega van me die me erg inspireert”, zegt Kortman. “Vorige week stonden we nog samen op een bootje in de Amstel te fotograferen. Het was een heel leuke strijd.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van november is Mijn stad – Mijn dorp.