Glaasje gezond

Harold Hamersma onderzoekt de heilzame werking van rode wijn. Proost.

Reyneke 2013 Organic Red 10,25 euro,daxivin.nl

Mei vorig jaar constateerde columnist Bert Wagendorp in de Volkskrant dat voedingsgeleerden cum laude zijn geslaagd in het elkaar tegenspreken. „Je hebt je dieet nog niet radicaal omgegooid vanwege onderzoek dat uitwijst dat zuurkool een pijnlijke dood garandeert, of een andere wijsneus belooft je de 120 als je maar drie keer per week zuurkool eet. Geen grotere ellendelingen dan onderzoekers van de werking van voedingsmiddelen op onze gezondheid”, aldus Wagendorp die zich opwond over een onderzoek uit Baltimore waaruit zou blijken dat wie rode wijn drinkt niet langer blijft leven.

De dag daarvoor had ik Dit is de Dag van Radio 1 aan de lijn die het eveneens groot nieuws vond. Wat ik daar nou van dacht? Er klonk een hoog ‘sliep uit, sliep uit-gehalte’ door in de stem van de vragensteller, omdat ook ik had gepubliceerd over de levensverlengende kwaliteiten van rode wijn. Met een „dit verontrust mij totaal niet, elke dag is er wel een nieuw onderzoek, met name positief, maar dan bellen jullie nooit”, sloten wij ons gesprek af.

Het voorval schoot mij weer te binnen vanwege de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad die deze week het nieuws domineerden. En door de recentelijk ontstane commotie rondom de kankerverwekkende eigenschappen van met name bewerkt vlees. Een en ander is overigens al weer afgezwakt. Inderdaad, door andere voedingswetenschappers. Maar ook minister van Volksgezondheid Edith Schippers stelt ons gerust. „Als we de ene dag een gehaktbal eten en de andere dag vegetarisch zijn we lekker bezig”, liet zij optekenen.

Nu heb ik ook nog een gezondheidstip. Toen in 2005 een wetenschappelijk onderzoek startte naar de positieve invloed van wijn op de spijsvertering werd door het Deense National Institute of Public Health ontdekt dat juist wijndrinkers minder risico lopen op het krijgen van bijvoorbeeld maagkanker. Israëlisch onderzoek onderstreepte dit: de maag verteerde rood en bewerkt vlees, lang houdbare etenswaren en gefrituurd voedsel beter als er rode wijn bij werd gedronken. De rode wijn – de Israëliërs gebruikten een cabernet-shiraz blend – hielp schadelijke stoffen te elimineren die vrijkwamen tijdens het verteringsproces. Daardoor begon de maag sneller met het verteringsproces, waardoor de hoeveelheid mogelijk kankerverwekkende stoffen afnam. Voor wat het wetenschappelijk waard is. Misschien moet ik zelf maar eens wat onderzoek gaan doen. Er is cabernet-shiraz van Reyneke voorhanden. En er zijn wat nog gehaktballen over.

    • Harold Hamersma