Greenpeace bewaakt de ecologie al, hoeft Gezondheidsraad niet te doen

Minder vlees, meer planten. Minder suiker, meer volkoren. Nederland moet mediterraner gaan eten, aldus de Gezondheidsraad. Pagina’s achtereen komt het rapport van de Gezondheidsraad met uitkomsten van onderzoek die leiden tot goed navolgbare afwegingen. Alcohol? Liever niet. Thee of koffie? Eerder thee en als koffie, dan bereid met een filter. Weg met suikerhoudende dranken en graag wat meer groente en fruit. Fijn, dank.

Op p. 78 van het rapport stuiten we echter op een vreemde mededeling. De Gezondheidsraad, zo staat daar, bekommert zich ook om het welzijn van de aarde.

Huh? Daar hebben we GroenLinks toch voor? En Greenpeace? En meer instanties die niet ophouden de ondergang van de aarde te prediken als we niet snel onze leefwijze aanpassen en minder consumeren? De raad wil komen tot „een voedingspatroon dat ecologisch minder belastend is.” En dus kunnen we wel toe met één keer vis per week. Bij voorkeur gekweekte. Minder vlees eten is ook twee keer goed. Omdat te veel niet gezond is en vanwege de ‘ecologische belasting’.

Misschien ben ik nog onvoldoende door de groene godsdienst betoverd, maar ik vind het vreemd dat een wetenschappelijke instelling die over onze gezondheid waakt zozeer in de ban is van Moeder Aarde. Vertel gewoon hoeveel vis we wekelijks kunnen eten, in naam van onze gezondheid. Met groene geloofsartikelen worden we elders al voldoende bekogeld – helaas een ernstige aanslag op de geestelijke volksgezondheid.