Extra knapperig

Kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi is drie weken gastkok op deze pagina. Aflevering 2: salade met steak en croutons.

FOTO Jonathan Lovekin

Vaak strooi ik gebakken stukken pita of gewoon brood over elke soep of salade die ik maak en vraag me vervolgens af waarom ik er niet voor zorg dat ik altijd een pot vol croutons in voorraad heb. Ik wentel het brood graag door wat saffraanwater voor ik het in boter of olie bak, of bestrooi het met sumak meteen nadat ik de croutons uit de pan heb gehaald. Mosterd-, chili- of knoflookcroutons van gescheurde stukken pita, zuurdesembrood, ciabatta of gewoon knapperig brood: je kunt er alle kanten mee op en ze over alles strooien wat een beetje crunch kan gebruiken.

Dikke bloemkoolsoep, bestrooid met mosterdcroutons; gebakken paddestoelen met stukken kortgebakken zuurdesembrood; ciabatta zonder korst, omgeschept met gemalen komijnzaad of gerookte paprikapoeder, snel gebakken in olie en gestrooid over een salade van avocado met limoensap: de mogelijkheid tot experimenteren is onbegrensd. Ik heb de croutons in dit gerecht vrij eenvoudig gehouden, vooral bedoeld als welkome krokante noot in de salade.

Het is fantastisch om zelf basilicumolie te maken van een restant basilicumblaadjes, die anders gedoemd zijn te verflensen en weg te kwijnen. Ik pureer basilicum graag met wat olijfolie en knoflook en sprenkel de olie dan over soepen, sandwiches en salades. Doperwten-preisoep, gegrild zuurdesembrood besmeerd met ricotta, geroosterde aardpeer met gegrilde halloumi en cherrytomaatjes: een sprenkeling van basilicumolie is een fantastische manier om van een eenvoudige maaltijd iets heel bijzonders te maken.

Basilicumblaadjes verflensen meteen als u het warme vlees aan het gerecht toevoegt; combineer daarom de warme en koude ingrediënten pas vlak voor het opdienen.

    • Yotam Ottolenghi