Ex-SNS-topman: aangifte tegen SNS

Buck Groenhof, oud-directeur bij SNS Reaal, wordt vervolgd. Maar nu doet hij zelf aangifte tegen het bedrijf.

Oud-directeur van de vastgoedbank van SNS Reaal Buck Groenhof.

Oud-directeur Buck Groenhof van de vastgoedbank van SNS Reaal heeft aangifte gedaan tegen zijn voormalig opdrachtgever. De bank en verzekeraar zou zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer oplichting en valsheid in geschrifte.

SNS Reaal zou volgens Groenhof en zijn advocaten de afgelopen jaren voor de rechter meerdere keren een onderdeel van Groenhofs vaststellingsovereenkomst hebben weggelaten. In de overeenkomst is de afkoopsom van 750.000 euro vastgelegd die de oud-directeur bij zijn vertrek bij de vastgoedbank eind 2012 meekreeg.

Juist in het onderdeel dat de bank zou hebben weggelaten staat dat ze de afkoopsom in het geval van fraude niet meer kan terugclaimen als die fraude niet binnen een half jaar bij de rechter aanhangig wordt gemaakt. De kortgedingrechter oordeelde in juli 2014 dat dit niet was gebeurd, waardoor de claim van de bank op Groenhof kwam te vervallen. SNS Reaal zou dit in een nieuwe, recente procedure hebben proberen te herstellen, door de rechter voor te houden dat ze de fraude wel binnen een half jaar aanhangig had gemaakt. Ze zou zich in de strafzaak hebben gevoegd als benadeelde partij. Navraag van Groenhofs advocaten leerde dat dit niet zo was. Hierop deed Groenhof aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting van de rechtbank. Een woordvoerder van SNS Reaal Holding (SRH) zei gisteravond „niet met de aangifte bekend te zijn” en kon dus nog niet reageren.

Groenhof is sinds begin 2013 verdachte in een strafzaak die draait om vergoedingen die hij en managers met elkaar verrekenden, zonder dat hun werkgever op de hoogte was. Groenhof zou ruim een miljoen aan vergoedingen hebben ontvangen. Deze week werd bekend dat het OM hem vervolgt voor valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting en niet-ambtelijke omkoping in georganiseerd verband.

De bank heeft zelf een civiele procedure tegen hem aangespannen. Die gaat over de schade die Groenhof de bank zou hebben berokkend, waaronder de vergoedingen die onderling zijn verrekend, een onderzoek van ruim een miljoen dat SNS daarnaar liet doen en de terugbetaling van de afkoopsom. De bank heeft voor ruim 10 miljoen beslag laten leggen op zijn bezit.