Europese haardos heeft naast hoofdkleur nog eens 5 kleuren

De schrijver van het artikel ‘Hoe kom ik aan die rode baardhaar?’ (2 november) leek rode haren in een baard vreemd te vinden. Dit is niet zo vreemd. Europees haar bezit, naast de hoofdkleur nog 5 kleuren haar in verschillende hoeveelheden. Als de pruikenmaker een nieuwe vlecht in handen krijgt sorteert hij, na een wasbeurt, de diverse kleuren. Daarna sorteert hij op lengte van de haren. Als hij een haarstuk maakt kijkt hij hoe de kleurverhouding is van het resterende haar. Het benodigde haar krijgt daarna dezelfde verhouding.

Maar ook bij het maken van volledige pruiken, neemt hij, naast de hoofdkleur de overige kleuren in een vrije verdeling mee. Juist door de mengeling van de kleuren krijgt het kapsel een eigen glans. Mannen met blond hoofdhaar als hoofdkleur, hebben altijd meer rode haren in de baard dan diegene met donkere hoofdkleuren.

Mijn vader had al jaren een totaal witte haardos. Toen ik deze, kort na het overlijden van hem op 84-jarige leeftijd, nog eens nauwkeurig bekeek tijdens de voorbereiding van het maken van een dodenmasker, ontdekte ik nog 8 zwarte haren, overgebleven van de hoofdkleur die hij op jongere leeftijd jarenlang had.

Al zo’n veertig jaar heb ik, als pruikenmaker, mij gehouden aan de ‘grondwet’ zoals ik die hierboven heb beschreven.