Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Elke kritiek op onderdrukking wordt antisemitisme genoemd’

Het Israëlische parlementslid Haneen Zoabi spreekt morgen op de Kristallnacht-herdenking in Amsterdam. Advocaat Herman Loonstein deed aangifte tegen haar omdat ze zou ‘opruien tot een terroristisch misdrijf’.

Het Israëlische parlementslid Haneen Zoabi.
Het Israëlische parlementslid Haneen Zoabi. EPA / Atef Safadi

Ze zou “opruien tot een terroristisch misdrijf”, en daarom heeft advocaat Herman Loonstein aangifte gedaan tegen het Israëlische parlementslid Haneen Zoabi. Morgen is Zoabi een van de sprekers tijdens de Kristallnacht-herdenking in Amsterdam, op uitnodiging van Platform Stop Racisme & Uitsluiting. Behalve tegen Zoabi heeft Loonstein, zo schrijft Het Parool, ook aangifte gedaan tegen de organisatoren van de herdenking.

De 46-jarige Zoabi, een Palestijns-Israëlische die werd geboren in Nazareth, staat in Israël bekend als een parlementariër die openlijk kritiek uit op het racistische karakter van haar land. Tot twee keer toe heeft het Centraal Verkiezingscomité haar verkiesbaarheid voor het parlement ingetrokken, wegens het ondermijnen van de staat Israël, opruiing tegen de regering en het leger en het ontkennen van het Joodse karakter van de staat. Even zo vaak werd haar diskwalificatie weer ingetrokken door het Israëlische hooggerechtshof.

Geconfronteerd met de kritiek vanuit Nederland, zegt Zoabi telefonisch, kan ze “alleen maar lachen”.

“Ik ben wel gewend dat ik word uitgemaakt voor antisemiet of Hamas-aanhanger. Feit is dat ik opkom voor het Palestijnse volk. Dit maakt veel Israëliërs, en kennelijk ook anderen, boos. Dat is de werkelijke reden voor de opruiing tegen mijn persoon.”

Snapt u dat Israëliërs vinden dat u de staat ondermijnt?
Zoabi: “Voor Israëliërs hebben de Palestijnen geen recht om zich te verzetten. Ze vinden immers dat er geen sprake is van bezetting van Palestijns gebied. In hun ogen lijden de Palestijnen niet onder vernedering, arrestaties, landroof en noem maar op. Israël leeft in totale ontkenning van de bezetting, van het lastigvallen van Palestijnen, van misdaden tegen de menselijkheid. Als je daartegen demonstreert, ben je zogenaamd aan het opruien. Ze hebben zelfs een probleem met Europeanen die de Palestijnen steunen. Die willen ze verhinderen om het land binnen te komen. Israël is degene die ophitst, tegen de waarheid, en elke kritische Europese stem het zwijgen oplegt door haar antisemitisch te noemen.”

Wat vindt u van de beschuldiging dat u een antisemiet zou zijn?
“Dat is politieke terreur. Een methode om mensen het zwijgen op te leggen. Elke kritiek op de onderdrukking wordt ‘antisemitisme’ genoemd. Maar ik verzin die onderdrukking niet. Ik heb de realiteit niet gecreëerd. Hoe willen ze dan dat ik reageer? Verwachten ze dat ik het ermee eens ben? Israëliërs denken kennelijk dat wij ons niet zullen verzetten.”

Wat betekent de herdenking van de Kristallnacht voor u persoonlijk?
“Het is heel belangrijk om de Kristallnacht te herdenken. Ik kom op voor vrijheid, waardigheid en mensenrechten. De Kristallnacht was een belangrijke fase op de weg naar het demoniseren van Joden. Als de meerderheid van de Duitsers en de rest van de Europeanen de Joden niet hadden gedemoniseerd, was er geen Holocaust geweest. Voor mij speelt het zwijgen van de meerderheid hierbij een belangrijke rol. Niet iedereen was het ermee eens, maar ze hielden hun mond dicht in de aanwezigheid van demonisering van de Joden.”

Hoe legt u de link tussen de Kristallnacht en de situatie in Israël en Palestina?
“De meerderheid van de Israëliërs steunt het onderdrukken en demoniseren van de Palestijnen. De boodschap van de Kristallnacht is nou juist: zwijg niet. Natuurlijk hebben wij geen problemen met de Joden. Maar in dit land worden er privileges gegeven aan één groep, in dit geval de Joden. Dat is de verkeerde boodschap. Je kunt racisme en onderdrukking niet tegengaan door privileges uit te delen. Racisme moet tegengegaan worden door gelijkheid, rechtvaardigheid en mensenrechten.”