Een nieuwe werkdag, een nieuwe titel

Ja, het bestaat, een schone veldrijder. Kijk maar snel, want de volgende keer dat u Lars van der Haar ziet, zal er wel een vlekje op zitten.

Foto Bastiaan Heus

 

Zaterdag rijdt hij in het Brabantse Huijbergen het EK veldrijden; al zal het geen écht modderballet worden, er is amper regen voorspeld. Maar veldrijden heeft geen modder nodig om ballet te zijn: er is niets sierlijkers dan een renner die door de bochten glijdt, met het bovenlijf vrijwel stil, terwijl het onder hem een bonkende bende van kuilen, pollen en vergeten boomwortels is.

Het goede weer is een voordeel voor Van der Haar (24), die een van de beste fietsers is in het veldpeloton. Op de chicken-run, het veilige omweggetje dat de renners in een verre hoek van het parcours kunnen nemen, zullen we hem niet zien. Van der Haar heeft tot nu toe een topseizoen: hij won al drie grote wedstrijden. Voeg vorm, parcours en weer bij de blessure van wereldkampioen Mathieu van der Poel – en er is niets meer wat Van der Haar in de weg staat om de eerste Europees kampioen uit de geschiedenis te worden. Behalve een paar dozijn Belgen natuurlijk. (Het blijft veldrijden.)

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin