Duitse politie: Nederlandse plofkraakbendes bij ons actief

De daders vluchten in snelle auto’s van de merken Audi of BMW richting Nederland, aldus de Duitse politie.

Een in 2014 geplofte geldautomaat in Dinxperlo. Foto Ginopress/ANP

Volgens de Duitse politie is er op dit moment sprake van een groot aantal ram- en vooral plofkraken op geldautomaten in Noordrijn-Westfalen. Uit Nederland afkomstige bendes zouden hiervoor verantwoordelijk zijn, schrijft de politie in de Duitse deelstaat.

Volgens de regionale krant Westfälische Nachrichten zijn er dit jaar al 41 ramkraken geweest in de grensdeelstaat. In de nacht van donderdag op vrijdag werd nog een geldautomaat van een spaarbank in Alstätte leeggehaald.

Hoge snelheid

De politie van Noordrijn-Westfalen heeft een speciaal team opgezet om de kraken tegen te gaan. Na gesprekken met de Nederlandse collega’s schrijft de Duitse politie dat het om meerdere groepen lijkt te gaan die na hun daad naar Nederland vluchten. Het hoofd van het onderzoeksteam zegt op de politiewebsite:

“Bij de explosies worden regelmatig gebouwen flink beschadigd. Gelukkig is er tot nu toe geen bewoner of een toevallige voorbijganger gewond geraakt. De daders vluchten in snelle auto’s van de merken Audi of BMW richting Nederland. Ritten op zeer hoge snelheid zijn geen uitzondering.”

De Duitse politie trekt samen met de Nederlandse politie op om de daders op te pakken. Ook wordt gekeken naar preventieve maatregelen in samenspraak met de eigenaren van de geldautomaten.

Nederland

In Nederland schommelt het aantal ram- en plofkraken momenteel. In 2013 vonden er nog 129 plaats, maar na de inzet van een landelijk opsporingsteam en meer cameratoezicht daalde dat in 2014 tot 44.

In de eerste zes maanden van dit jaar nam het aantal weer toe tot 65, volgens bankenvereniging NVB omdat de in 2013 gearresteerde daders weer waren vrijgekomen. Inmiddels zou het aantal weer zijn afgenomen.

    • Eva Smal