Commissaris Rabobank op non-actief na corruptiezaak

Rabobankcommissaris Henk van Dalen legt zijn functie tijdelijk neer, in verband met het justitieel onderzoek naar telecombedrijf VimpelCom. Dat maakte Rabobank vrijdag bekend. Van Dalen was financieel directeur bij VimpelCom in de periode dat het bedrijf volgens het Openbaar Ministerie smeergeld betaalde aan Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president.

Van Dalens tijdelijke vertrek volgt op berichtgeving in deze krant, vrijdag, over zijn mogelijke rol bij de affaire. Hoewel het onderzoek van het OM al minstens anderhalf jaar loopt, zag Van Dalen eerder geen noodzaak om tijdelijk terug te treden. Ook de Amerikaanse en Noorse justities en beurstoezichthouder SEC onderzoeken de zaak. Woensdag werd in Oslo een voormalig topman van VimpelCom, de Noor Jo Lunder, opgepakt.

Van Dalen was van september 2010 tot november 2013 financieel directeur bij VimpelCom, dat met ruim 200 miljoen klanten een van de grootste telecomconcerns ter wereld is. Het opereert vrijwel uitsluitend in opkomende markten, maar heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Eerder was Van Dalen financieel directeur bij chemieconcern DSM en bij TNT.

In oktober 2011 betaalde VimpelCom volgens het OM 30 miljoen dollar smeergeld aan Takilant Ltd., een brievenbus waar presidentsdochter Karimova achter schuil zou gaan. Andere betalingen werden gedaan voordat Van Dalen aantrad. In totaal gaat het om 92,5 miljoen dollar, in ruil waarvoor VimpelCom toegang zou hebben gekregen tot de Oezbeekse markt.

Het is onbekend of Van Dalen verdachte is in deze zaak. In een persbericht zegt hij: „Commissarissen behoren boven iedere twijfel verheven te zijn. Ik vind dat ik mijn taken als commissaris niet naar behoren kan uitoefenen zolang het onderzoek bij VimpelCom loopt.” Zijn termijn loopt tot juni 2017.

Behalve bij Rabobank heeft Van Dalen toezichtsfuncties bij retailbedrijf Macintosh, Avebe, het Erasmus MC, waterbedrijf Evides en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Joep Dohmen