Brits passagiersvliegtuig ontweek raket boven Egypte

Het incident vond plaats in augustus. De piloot had de raket opgemerkt en moest van koers veranderen.

Archiefbeeld van een toestel van Thomson. Foto Lindsey Parnaby / EPA

Een vliegtuig vol Britse toeristen heeft in augustus bij Egypte een raket ontweken. Dat heeft het Britse ministerie van Transport bevestigd aan The Guardian. De piloot van het toestel had de raket opgemerkt en is van koers veranderd om een inslag te voorkomen. Aan boord waren 189 passagiers.

Het incident vond op 23 augustus plaats in de buurt van Sharm el-Sheikh, de toeristenbestemming waar nu om veiligheidsredenen door steeds meer landen en maatschappijen niet meer op gevlogen wordt. Het Britse ministerie zegt volgens The Guardian dat de raket is afgevuurd door de Egyptische krijgsmacht en niet voor het passagiersvliegtuig bedoeld was. De raket passeerde het vliegtuig op driehonderd meter afstand.

Geen link

De bemanning van de Thomsonvlucht TOM476 wist het toestel veilig aan de grond te zetten. De passagiers zijn niet van het incident op de hoogte gebracht. Er is volgens het ministerie geen link met de dodelijk crash van het Russische vliegtuig, die mogelijk veroorzaakt werd door een bom in de bagage. Daarbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven.