Brandslachtoffers Roemenië in Nederland overleden

Twee van de acht slachtoffers van de brand in Boekarest hebben de reis niet overleefd.

Bij de nachtclub Colectiv worden ter nagedachtenis van de slachtoffers kaarsen gebrand. Foto Vadim Ghirda / AP

Twee slachtoffers van de brand in club Colectiv in Boekarest, vorige week, zijn op weg naar behandeling in Nederland overleden. Acht slachtoffers werden uit Roemenië overgevlogen naar Nederland voor behandeling in de brandwondencentra van Rotterdam, Beverwijk en Groningen. Zes van hen zijn opgenomen.

Volgens het Rotterdamse Maasstadziekenhuis, dat de operatie coördineert, was één van de patiënten er dermate slecht aan toe dat al in de ambulance is gestart met reanimatie. De patiënt overleed in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer stierf in de ziekenwagen aan complicaties.

Nederlandse hulp

Direct na de brand hebben brandwondencentra contact opgenomen met Roemenië, in samenwerking met de ambassade aldaar, zegt het Maasziekenhuis. In Nederland is specialistische kennis aanwezig, waardoor de slachtoffers volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken “de best mogelijke zorg” krijgen. Volgens het ziekenhuis zijn de slachtoffers die naar Nederland zijn gevlogen de “zeer ernstige” gevallen.

De patiënten zijn voor ze aan boord gingen van het vliegtuig beoordeeld door Roemeense artsen. Aan boord van het toestel was een “uitgebreid gespecialiseerd medisch team uit Roemenië” aanwezig. In Nederland aangekomen werden ze beoordeeld door brandwondenartsen en intensivisten op het vliegveld en onder leiding van een medisch specialist per ambulance naar de brandwondencentra vervoerd.

Nasleep

Het dodental door de brand staat intussen op 38, lieten de autoriteiten weten, meldt persbureau AP. Nog eens 109 mensen liggen in het ziekenhuis, 48 van hen zijn er slecht aan toe. De brand brak uit tijdens een heavy-metalconcert. Er was maar één nooduitgang, waardoor talloze mensen in de verdrukking raakten. De brand leidde tot het aftreden van de premier.

Burgemeester Cristian Popescu Piedone van het stadsdeel waar Colectiv in ligt, is zaterdag door de anticorruptieautoriteit gearresteerd. Hij was eerder al afgetreden. Persbureau Reuters meldt dat hij de club een vergunning had gegeven, terwijl er nog geen goedkeuring lag van de brandweer. De drie eigenaren van de club zijn maandag opgepakt.

    • Bastiaan Nagtegaal