Bondsdag verbiedt hulp bij zelfdoding door stichtingen

Stervenshulp tegen betaling wordt verboden in Duitsland. Er komt tot drie jaar gevangenisstraf op te staan actieve euthanasie.

De Bondsdag heeft vrijdag gestemd voor een verbod op organisaties die tegen betaling hulp bij zelfdoding aanbieden.

Hulp bij zelfdoding is nu een juridische schemerzone in Duitsland. Het is verboden noch toegestaan. Passieve euthanasie, het aan patiënten onthouden van levensverlengende behandelingen, is in Duitsland algemeen geaccepteerd.

De Bondsdag debatteerde gisteren over vier wetsvoorstellen, variërend van een vrijwel compleet verbod tot juist volstrekte legalisering.

Het aangenomen voorstel, dat de steun had van Bondskanselier Angela Merkel en minister van Gezondheid Hermann Gröhe (CDU), kreeg 360 van de 602 stemmen in de Bondsdag. 233 parlementariërs stemden tegen, 9 onthielden zich van stemming.

De voorstemmers kwamen voornamelijk uit de regeringspartijen CDU/CSU en SPD. Leden van de Groenen en Die Linke, maar ook veel SPD-parlementariërs stemden tegen.

De nieuwe wet staat hulp bij zelfdoding „op individuele basis en uit altruïstische motieven” toe, maar verbiedt dit als het op „zakelijke” basis gebeurt. Dit komt neer op opname van euthanasie in het wetboek van strafrecht en een verbod op organisaties die tegen betaling mensen helpen hun leven te beëindigen. Op hulp bij zelfdoding door een organisatie komt tot drie jaar gevangenisstraf te staan.

In Duitsland is een aantal organisaties actief die terminale patiënten voorzien van dodelijke medicijnen. Ze registreren zich als Vereine, besloten verenigingen, en vragen contributie. Ze voorzien terminaal zieke patiënten van dodelijke middelen, die de patiënten vervolgens zelf moeten innemen. De organisaties opereerden tot nog toe in een juridische schemerzone.

Tegenstanders vinden de wet niet precies genoeg en betogen dat deze artsen in een gevaarlijk precaire positie brengt. Voormalig minister van Justitie Brigitte Zypries zei tegen persbureau AP dat de maatregel „een tijd van grote juridische onzekerheid” inluidt. „Wanneer doet een arts zaken?”, vroeg Zypries tijdens het debat. „Dat is onduidelijk.”

Ook parlementariër Renate Künast van de Groenen denkt dat artsen nu vaker juridische problemen zullen krijgen. „Het strafbaar stellen van commerciële euthanasie stelt artsen vergaand bloot aan het risico van strafrechtelijk onderzoek”, zei Künast tegen persbureau Reuters. De politica was initiatiefnemer van een van twee afgewezen wetten die euthanasie zouden hebben gelegaliseerd.

Duitslands grootste stichting voor stervenshulp, Sterbehilfe Deutschland, schort haar activiteiten op. „Wij zijn teleurgesteld. Wij verwachten dat er echt paniek komt bij mensen en hun familieleden die geen enkele andere uitweg zien,” zei directeur Marie-Claire Stellmann tegen Reuters.

Euthanasie ligt uiterst gevoelig in Duitsland door het naziverleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s meer dan 200.000 geestelijk en lichamelijk gehandicapten. Voor deze praktijk gebruikten zij de term ‘euthanasie’. Duitsland verkiest daarom nu nog steeds de term ‘stervenshulp’.

(Reuters, AP)