Christelijke partijen eisen van Wiebes meer belastingvoordeel voor eenverdieners

De Christelijke partijen voeren de druk op het kabinet op in de onderhandelingen over de lastenverlichting van 5 miljard voor volgend jaar. De SGP zal maandag een amendement indienen waarin de partij vraagt om 300 miljoen euro aan belastingvoordeel te verschuiven van tweeverdieners naar gezinnen met één kostwinner.

Dat zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in reactie op de brief die staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) vanavond naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin blijft de staatssecretaris vasthouden aan de afgelopen maandag al geopperde opening om een bedrag van 100 miljoen vrij te maken – uit het verhogen van belasting op gas – voor gezinnen met kinderen. Het kabinet heeft voor zijn belastingplan de steun nodig van zeker drie oppositiepartijen om de voorgenomen lastenverlichting van 5 miljard straks door de Eerste Kamer te loodsen. Daar heeft de coalitie van VVD en PvdA sinds de provinciale statenverkiezingen geen meerderheid meer.

„Ik vind het nog steeds drie keer niks”, zegt Dijkgraaf in een reactie. De 100 miljoen die Wiebes aanbiedt „zet geen zoden aan de dijk voor gezinnen met alleenverdieners”. Dinsdag en woensdag debatteert de Kamer met Wiebes over het Belastingplan 2016; donderdag wordt er gestemd.

Correcties en aanvullingen

Meerderheid senaat

In het bericht Christelijke partijen eisen van Wiebes meer belastingvoordeel voor eenverdieners (7/11, p. 18) stond dat de coalitie van VVD en PvdA sinds de verkiezingen voor de Provinciale Staten geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer. Dat klopt niet: in de vorige senaat had het kabinet ook geen meerderheid.

Citaat

Bij het stuk Een half uurtje Wilders (9/11, p. 7) stond een citaat uitgelicht (‘Maar als je eerlijk bent, is 600 asielzoekers voor Rotterdam heel weinig’) dat werd toegeschreven aan Maria Bakker, een demonstrant. Het citaat was, zoals ook in het stuk stond, van Ronald Sørensen, oud-fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.