Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Bekijk de vluchtelingenstroom op deze indrukwekkende kaart

Elk streepje beeldt 25 vluchtelingen uit. Het waren er te veel voor één streepje per persoon.

Een screenshot van de Lucify visualisatie.
Een screenshot van de Lucify visualisatie. Een screenshot van de Lucify visualisatie.

In oktober van dit jaar kwamen er evenveel vluchtelingen aan in Europa als in heel 2014: ongeveer 219.000. Indrukwekkende cijfers, waar de impact moeilijk van voor te stellen is. De Finse Juho Ojala en Ville Saarinen van Lucify vonden daarom dat deze cijfers uitgebeeld moesten worden.

Door iedere vluchteling die richting Europa komt als een streepje op een interactieve kaart te laten zien wilde het duo de omvang van de crisis uitbeelden. Uiteindelijk zijn het 25 vluchtelingen per streepje geworden - het waren er te veel.

In totaal zijn er in 2015 al 770.838 vluchtelingen via de Middellandse Zee richting Europa vertrokken. En toch komt er nog maar een fractie van de vluchtelingen uiteindelijk in Europa aan.

De Verenigde Naties schat dat er tussen april 2011 en september 2015 een half miljoen Syriërs asiel in Europa hebben aangevraagd. Als ze dicht tegen elkaar aan zouden staan vullen ze acht voetbalvelden. De vluchtelingen die worden opgevangen in de regio vullen samen 59 voetbalvelden.

Bekijk hieronder de Lucify-visualisatie: