Algehele schorsing dreigt voor Keniaanse sporters

Internationale dopingbestrijders hekelen gebrek aan daadkracht

Als Kenia niet snel maatregelen neemt doping tegen te gaan, loopt dat land de kans vier jaar lang te worden uitgesloten van alle internationale sportwedstrijden, inclusief de Olympische Spelen.

Dat zei Kipchoge Keino, voorzitter van het Keniaanse Olympisch Comité (NOCK), vrijdag nadat hij was teruggekeerd van een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar sprak hij met officials van de wereldantidopingorganisatie Wada.

De afgelopen jaren werden tientallen Keniaanse hardlopers betrapt op doping, waarmee de reputatie van het land grote schade opliep. Kenia heeft van oudsher een grote naam als het gaat om hardlopers op de middellange en lange afstanden.

De officials van Wada en andere antidopingorganisaties uiten al lange tijd hun frustraties over de Keniaanse atletiekbond, die er niet in slaagt het dopingprobleem in het land onder controle te krijgen, ondanks verschillende van beloftes daarover.

Keino, zelf oud-hardloper en olympisch kampioen in 1968 en 1972, zei vrijdag dat ook de Spelen van Rio serieus in gevaar zijn voor atleten uit Kenia. „Het is niet langer alleen maar een dreigement”, zei hij in Nairobi. „De Wada denkt dat Kenia dopingzaken onder het tapijt schuift. De Keniaanse antidopingautoriteit, de Keniaanse atletiekbond en de regering moeten onmiddellijk bij elkaar komen en actie ondernemen. Anders zitten we in grote problemen. Zo slecht staan we ervoor.”

Volgens Keino vraagt Wada zich af waarom Kenia geen actie heeft ondernomen tegen Joyce Zakari and Koki Manunga, twee hardlopers die positief werden getest bij de wereldkampioenschappen atletiek in Beijing, in augustus. In september werden twee andere Keniaanse hardlopers geschorst wegens dopinggebruik.

Veel Keniaanse lopers klagen dat zij door hun concurrenten met argusogen bekeken als zij wedstrijden hebben gewonnen.

Eerder dit jaar berichtte The Sunday Times en de Duitse omroep ARD-WDR dat zij inzage hadden gehad in gegevens over verdachte bloedwaarden van meer dan achthonderd atleten, inclusief 77 Kenianen. Volgens The Sunday Times zouden atleten die eenvijfde van Kenia’s 92 olympische en wereldtitels tussen 2001 en 2012 behaalden, verdachte bloedwaarden hebben gehad. De ARD beschuldigde officials van de Keniaanse bond ervan dopingzaken te verdoezelen.

Die bond ontkent alle beschuldigingen van corruptie en stelt dat het hard bezig is het dopingprobleem op te lossen.

Volgens schattingen hebben de afgelopen drie jaar meer dan 35 Keniaanse hardlopers positief getest, inclusief Rita Jeptoo, winnaar van de marathons van Boston en Chicago.

De atletiekwereld komt ondertussen steeds meer onder vuur te liggen na de arrestatie van de Senegalees Lamine Diack, voormalig voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF). Vrijdag werden vier atletiekofficials aangeklaagd door de IAAF wegens overtreding van de dopingregels. Een van hen is de zoon van Diack, die volgens Franse onderzoekers „zeer actief” zou zijn in een „systeem van corruptie” waarin atleten die zijn betrapt op doping worden afgeperst. In ruil voor geld zouden hun dopingzaken stil worden gehouden. Papa Massata Diack werkte als consultant bij de IAAF. De andere drie zijn Valentin Balachnitsjev, oud-voorzitter van de Russische atletiekbond, de Russische oud-trainer van de snelwandelaars Aleksej Melnikov en de Fransman Gabriel Dollé, voormalig hoofd van de antidopingafdeling van de IAAF.

De IAAF heeft inmiddels het jaarlijkse atletiekgala in Monaco, gepland op 28 november, afgeblazen wegens het schandaal. Daar zouden de beste atleten van het jaar worden gehuldigd. Wereldkampioene Dafne Schippers is een van de belangrijkste kandidaten. (AP, Reuters)