M/v van de week: Loek Hermans

Zijn politieke antenne werd door iedereen geroemd. Toch waren er signalen dat de fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer aan scherpte begon te verliezen. En deze week kwam de genadeklap voor Loek Hermans, toen de Ondernemingskamer vond dat hij zich als toezichthouder van zorgconcern Meavita schuldig had gemaakt aan wanbeleid.

Over de discussie over de rol van de Eerste Kamer, die notabene door Hermans werd geïnitieerd en die dezelfde ochtend zou worden gevoerd, ging het niet meer. Over Hermans’ bijbanen - en die van andere senatoren - wel.

Politiek columnist van NRC, Tom- Jan Meeus, ergerde zich aan deze ‘kortzichtige’ discussie. „Een Eerste Kamerlid besteedt één dag per week aan dat werk; dit levert 25.000 euro per jaar op”, schreef hij. „Ik ben altijd benieuwd hoe tegenstanders van ‘bijbaantjes’ het willen hebben: vier dagen werkeloos omdát je senator bent?”