Witte Huis ‘zeer bezorgd’ over chemische wapens in Syrië

Waarschijnlijk is een baby gedood door mosterdgas.

Vrijwilligers dragen gasmaskers tijdens een les over hoe ze moeten reageren op een chemische aanval, in de Noord-Syrische stad Aleppo, in 2013. AFP / JM Lopez

Het Witte Huis is “zeer bezorgd” over het vermeende recente gebruik van chemische wapens in Syrië, waarover de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft gerapporteerd.

Dat heeft de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad naar buiten gebracht in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De OPCW heeft vandaag bevestigd dat Syrische opstandelingen in augustus mosterdgas hebben gebruikt, waardoor waarschijnlijk een baby is gedood. Gisteren bracht Reuters dat al naar buiten.

De OPCW kan met “het volste vertrouwen” zeggen dat op 21 augustus in de noordelijke plaats Marea ten minste twee mensen zijn blootgesteld aan mosterdgas. De organisatie heeft monsters geanalyseerd en twee overlevenden en hun behandelaars geïnterviewd.

Syrië zou chemische wapens in de ban doen

In 2013 heeft Syrië zich, onder druk van de internationale gemeenschap na een vernietigende gifgasaanval, aangesloten bij de OPCW. Sindsdien zou 1.300 ton aan chemische wapens zijn vernietigd. Het is niet duidelijk hoe het gas nu het land in is gekomen.

In maart zijn waarschijnlijk ook chemische wapens gebruikt, aldus de OPCW, namelijk chloorgas in Idlib. Ook een bewering van de Syrische regering is onderzocht: 29 augustus zouden Syrische troepen zijn aangevallen met chemische gassen in Jobar. De inspecteurs kunnen hierbij “niet met zekerheid vaststellen” dat een chemisch wapen is gebruikt.

Door de oorlog in Syrië, sinds 2011 gaande, zijn minstens 250.000 mensen gedood. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht.