Voor het Guggenheim hoef je de deur niet meer uit

De eerste online tentoonstelling, een markt in technologische toekomstbeelden, is gelanceerd.

De koers van een van de onderwerpen. The Guggenheim Foundation

Hoe verandert technologie ons leven? Daarover wilde het Guggenheim Museum voor moderne kunst een expositie maken. En hoe doe je dat het beste? Juist, via technologie. Sinds vorige week heeft het museum zijn eerste digitale expositie online.

De tentoonstelling, Åzone Futures Market, bestaat bij de gratie van de gebruiker. Het is een online aandelenmarkt waar bezoekers kunnen handelen in informatie, en gaandeweg niet alleen leren hoe markten werken, maar ook nadenken over de impact van technologie op de toekomst.

Als bezoeker krijg je 10.000 cåin (Å). Daarmee kun je investeren in een technologische toekomst, bijvoorbeeld ‘post-human driving’, ‘bloodless war’ of ‘robotic medicine’. Behalve cåin betaal je als investeerder informatie: de link van een artikel over het betreffende onderwerp. Je kunt ook de link van iemand anders delen, als je die interessant vindt. Als dat bij jouw link gebeurt, krijg je meer cåin.

The Guggenheim Foundation

De technologische toekomstvisioenen waarin je kunt handelen. The Guggenheim Foundation

‘Technologie versnelt de verandering van ons leven’

Curator Troy Conrad Therrien werd bij het maken van Åzone Futures Market geholpen door kunstenaars, architecten, filosofen, ontwikkelaars en wetenschappers. Tegen tech-website Mashable zegt hij over de expositie:

“Het belangrijkste overkoepelende thema is dat we in toenemende mate worden bemiddeld door technologie. En technologie versnelt de snelheid waarin het leven verandert, en musea moeten daarin participeren. Uiteindelijk gaat de tentoonstelling vooral over de effecten van technologie.”

In een galerie in New York - niet in het Guggenheim zelf - staat een installatie waarop de beweging van de onlinemarkt te zien is. Museumbezoekers kunnen niet deelnemen, alleen de koers bekijken. De tentoonstelling heeft geen einddatum: het hangt ervan af hoe lang de markt levendig blijft.

The Guggenheim Foundation

The Guggenheim Foundation

    • Mirjam Remie