Voedingsindustrie verdeeld over nieuw advies

De zuivelsector is tevreden met de nieuwe richtlijnen voor voeding. De vissector is niet blij. De vleesindustrie haalt de schouders op.

Het lijkt een klap voor de vissector, de alcoholbranche en de vleesindustrie. Volgens de nieuwe richtlijnen ‘goede voeding’ van de Gezondheidsraad die woensdag verschenen, moeten Nederlanders niet meer twee maal per week vis eten, maar slechts eenmaal. Liever helemaal geen alcohol meer, in plaats van een glas per dag. En minder vlees.

Maar de voedselindustrie reageert nochtans gelaten op de richtlijnen, die maar eens in de tien jaar worden herzien en de basis vormen voor de Schijf van Vijf die het Voedingscentrum volgend jaar publiceert. „Ik ben niet een andere baan aan het zoeken”, zegt Cees-Jan Adema, directeur van de branchevereniging van Nederlandse bierbrouwers. „Mensen weten dat je met mate moet genieten.”

Dat mensen het eten van rood vlees en vleeswaren moeten beperken „is niets nieuws onder de zon”, zegt Dé van de Riet, woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. „Ik verwacht geen effect van de richtlijnen op onze verkopen. Volgens mij is maar 5 procent van de mensen gevoelig voor informatie van de Rijksoverheid. En het grote publiek zal die strenge regels kritisch ontvangen. Zo van, wat mag ik nu weer niet? Als je je strikt aan die richtlijnen houdt, sta je treurig in het leven.”

Helemaal geen zorgen dus bij het COV? Nee, aldus Van de Riet. „Veel mensen vinden vlees heel lekker en de basis van de maaltijd. En als we 1 procent verliezen op de binnenlandse markt, geeft dat niet. Driekwart van ons vlees is voor export. En in de wereld stijgt de vraag naar vlees sky high.”

Visconsumptie loopt achter

Welk effect de voedingsrichtlijnen hebben op de Nederlandse bevolking, is niet bekend. Maar uit de zogeheten voedselconsumptiepeilingen blijkt wel dat Nederlandse consumenten zich er bepaald niet aan houden. Te weinig groente, fruit en voedingsvezel. Te veel vet en zout. Anderzijds telt het Voedingscentrum wel 24 miljoen unieke bezoeken per jaar op zijn website. De naamsbekendheid van de Schijf van Vijf is 92 procent. „In het algemeen kun je dus stellen dat mensen ons raadplegen”, aldus voedingskundige Astrid Postma van het Voedingscentrum, „maar ook dat mensen onze adviezen niet strikt opvolgen. De prijs van voedsel speelt ook mee.”

Zo eet slechts één op de vijf Nederlanders twee keer per week vis, zoals het Voedingscentrum de afgelopen tien jaar adviseerde. Eenderde eet maar eens per maand vis, of nog minder. De nieuwe richtlijnen adviseren dus eigenlijk dat de huidige visconsumptie wordt verdubbeld. Toch, zegt Agnes Leewis van het Visbureau, „is dit advies niet dat je zegt, hier hebben we de wind mee in de zeilen”.

Ecologische aspecten meewegen

Er zijn ook sectoren die „blij” zijn met de nieuwe richtlijnen (zoals zuivel en plantaardige oliën) of „zeker niet ontevreden” (koffie & thee). Want de Gezondheidsraad adviseert ook om meer thee te drinken, meer vloeibaar vet te gebruiken en zeker niet minder zuivel te consumeren.

De zuivelsector is met name blij dat de Gezondheidsraad geen onderscheid meer maakt tussen magere, halfvolle en volle producten, zegt Stephan Peters, voedingsmanager bij de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Voorheen werden volle zuivelproducten ontraden. „En daar houden veel mensen van.” Peters denkt dat de zuivelverkopen kunnen stijgen door het „positieve advies”.

De zuivelsector heeft daarom ook zijn best gedaan om het advies positief te beïnvloeden. Bij de inspraakronde, waarbij buitenstaanders commentaar konden leveren op de conceptrichtlijnen van de Gezondheidsraad, heeft de NZO volgens Peters bezwaar gemaakt tegen de paragraaf die stelde dat verhoogde zuivelinname leidt tot een hoger lichaamsgewicht. „Wij hebben gezegd: een hogere calorieëninname leidt tot een hoger lichaamsgewicht. En dat is overgenomen.”

Ook heeft de NZO gelobbyd om te voorkomen dat de raad zou adviseren minder dierlijke producten te eten, met het oog op het milieu. „Dat vonden wij onacceptabel, omdat er geen onderscheid werd gemaakt tussen verschillende dierlijke producten”, aldus Peters. „En nu staat er dat plantaardig eten gezond is en duurzaam.”

Dé van de Riet, die namens COV de vleesbranche vertegenwoordigt, vindt het vreemd dat de Gezondheidsraad ecologische aspecten meeweegt. „Dat heeft niets met de volksgezondheid te maken.” Beter, zegt Van de Riet, kan de raad kijken naar andere aspecten. „Sporten mensen genoeg, stressen we niet te veel, heb je voldoende liefde in je leven?”