Lord Lucan is na 41 jaar vermissing eindelijk dood verklaard

Lord Lucan, verdacht van een moord, verdween in 1974. Pas nu is hij dood verklaard en kan zijn zoon zijn titel erven.

Leeft Lord Lucan of is hij dood? Zijn zoon George zegt het laatste, en tot gistermiddag hadden Britten die het tegendeel vonden, kans bezwaar te maken tegen het uitgeven van een overlijdensakte.

Dat leek niemand te willen. Maar volgens tabloid Daily Mail is ter elfde uren tóch iemand opgestaan: de zoon van het kindermeisje dat Lucan in 1974 zou hebben vermoord. Het is het jongste hoofdstuk in een van de meest tot de verbeelding sprekende verdwijningzaken in de geschiedenis.

John Bingham, zevende graaf van Lucan, werd op 8 november 1974 voor het laatst gezien, een dag nadat hij het kindermeisje in de kelder zou hebben doodgeslagen met een loden pijp. Hij zou zijn echtgenote, met wie hij was verwikkeld in een scheiding en vocht om de voogdij van zijn drie kinderen, hebben willen vermoorden. Sandra Rivett en Lady Lucan hadden eenzelfde bouw en kapsel.

Zou. Want hoewel een jury hem in absentia veroordeelde, is er geen bewijs. Lucan sloeg op de vlucht.

Sindsdien wordt hij geregeld over de hele wereld ‘gezien’. Over zijn verdwijning zijn films gemaakt, boeken geschreven (onder andere door Muriel Spark), en er is zelfs een fictieve twitteraccount onder zijn naam.

Zijn kinderen geloven dat echter dat hij zichzelf heeft gedood om een levenslange verdenking te voorkomen. In hun ogen is hij onschuldig. In 2003, toen er weer eens een boek over zijn vaders verdwijning verscheen, zei George tegen The Daily Telegraph dat diegenen die geloofden dat Lucan nog leefde "maar eens moeten uitleggen waarom een man die uit obsessie voor zijn kinderen een moord pleegde, absoluut geen contact zoekt met die kinderen.” Hij was zeven toen zijn vader verdween.

In 1999 lukte de familie al Lucan door een rechtbank dood te laten verklaren, en kon zijn nalatenschap worden verdeeld. Op één belangrijk element na: de titel. Zonder overlijdensakte kon George die niet erven. Een wetswijziging vorig jaar maakt mogelijk dat familie van langdurig vermisten nu ook een akte kunnen krijgen. Waarmee George zich, zodra het papierwerk in orde is, Lord Lucan mag noemen.

Tot ongenoegen van Neil Berriman. Tegen de Daily Mail zegt hij: ,,George, die een miljonair wil trouwen, wil de titel, en wellicht ook nog geld, wil zijn vader dood verklaren zodat ‘er afsluiting komt’.” Maar zegt de zoon van het kindermeisje: ,,Er zijn al te veel cover-ups geweest. (..). Als Lord Lucan nog leeft, moet hij vervolgd worden.”