Utrechtse daklozenkrant interviewt paus Franciscus

Het gesprek, in samenwerking met Trouw, ging onder meer over armoede.

Pauselijke interviews aan Nederlandse media zijn zeldzaam. Foto Claudio Peri / EPA

Paus Franciscus heeft een interview gegeven aan de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws. Het is voor het eerst dat een paus zo uitgebreid de tijd neemt voor een vraaggesprek met Nederlandse journalisten, schrijft Trouw-journalist Stijn Fens die bij de ontmoeting aanwezig was. Het speciale pausnummer van Straatnieuws heeft de titel “Onze vriend in Rome”.

ZZD’er (Zelfstandige Zonder Dak, zoals Straatnieuws zijn verkopers noemt) Marc werd door de paus uitgenodigd in diens woonverblijf Casa Santa Marta, in Vaticaanstad. Het interview werd bedacht door Trouw, schrijft Fens. Het is voor dagbladen volgens hem vrijwel onmogelijk om de paus te spreken te krijgen. Door samen te werken met Straatnieuws kreeg de krant een voet tussen de deur.

Armoede

In het gesprek speelde armoede een belangrijke rol. De paus vertelt volgens Trouw over de vrouw die tijdens zijn jeugd in Argentinië zijn moeder hielp met schoonmaken. Het was een Siciliaanse vluchteling, die Franciscus nooit vergeten zegt te zijn: “Ik was getroffen door haar armoede.” Hij noemt het een plicht van de kerk om zich in te zetten tegen armoede en uitsluiting en wijst er op dat ook Jezus geboren werd als arme dakloze.

Paus Franciscus zegt verder dat gelovigen het goede voorbeeld moeten geven als het gaat om armoedebestrijding: “Je kunt niet over armoede en daklozen praten en tegelijkertijd het leven van een farao leiden.” Zelf woont hij niet in het Apostolisch Paleis, zoals gebruikelijk, maar in een meer eenvoudige woning. “Hier ontmoet ik mensen, groet ik ze, en dat zorgt ervoor dat deze gouden kooi voor mij wat minder een kooi is. Maar ik mis de straat”, aldus de paus volgens Trouw.

Geschenken

De journalisten vroegen de paus of het denkbaar is dat hij ooit nog naar Nederland komt. “De deur is niet gesloten”, laat hij weten. “En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet”.

Marc was van plan de paus een kaars in de vorm van de Domtoren cadeau te doen, maar had zijn geschenk in het vliegtuig laten liggen. De paus gaf hem, en de andere aanwezige journalisten, aan het eind van het gesprek een rozenkrans. Een uitnodiging om samen een pizza te gaan eten sloeg Franciscus af.

Het volledige gesprek is te lezen in de pausspecial van Straatnieuws en wordt ook gepubliceerd in andere daklozenkranten wereldwijd.

    • Bastiaan Nagtegaal