UMC Utrecht stelt onafhankelijk onderzoek in

Volgens Zembla heeft het ziekenhuis calamiteiten bij operaties verzwegen.

ANP / Lex van Lieshout

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) stelt een externe commissie in die onderzoek gaat doen naar mogelijke misstanden. Het tv-programma Zembla bracht deze week naar buiten dat calamiteiten bij operaties zijn verzwegen.

Het programma ging over problemen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Artsen spraken van een angstcultuur. Twee keer is het overlijden van patiënten op de operatietafel niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat moet wel.

Het UMCU zei na uitzending “geschokt” te zijn van het “beeld” dat het programma “neerzet”. Ook is aangifte gedaan, omdat Zembla zich baseert op vertrouwelijke patiënteninformatie. Het ziekenhuis schrijft nu op de website:

“De twijfels die recent zijn ontstaan bij onze patiënten, maar ook bij onze medewerkers raken ons in het hart. We willen ook als bestuur de onderste steen boven hebben. We willen ons volkomen transparant en toetsbaar opstellen. “

Bekijk hier de uitzending van Zembla.

    • Mirjam Remie