Terug naar de Taiwanese duikboten

Accurate reconstructie door Frank de Kruif

Er is maar één echte haven, en is er maar één echt havenschandaal. Een schandaal dat past bij de maat van de haven. Een schandaal met twee kleurrijke en bekende hoofdrolspelers. Dat vraagt om een boek.

Tussen 2002 en 2004 gaf Willem Scholten, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, voor 180 miljoen euro garanties voor bankleningen aan zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. Een geheime deal tussen twee bevriende Machers die de maakindustrie wilden behouden voor de haven.

Van den Nieuwenhuijzen en zijn RDM-concern moesten worden gecompenseerd voor een om politieke redenen afgeblazen duikbotenorder uit Taiwan, in de visie van de twee mannen. De ambtenaar Scholten liet zich omkopen door de gewiekste ondernemer Van den Nieuwenhuijzen, met geld op een Zwitserse rekening en een appartement in Antwerpen, zegt het Openbaar Ministerie.

De Rotterdamse freelance journalist Frank de Kruif, eerder verbonden aan het Rotterdams Nieuwsblad en Nieuwsblad Transport, volgde het schandaal van begin tot eind. Van de persconferentie van wethouder Wim van Sluis in augustus 2004 tot de uitspraak van het Haagse Gerechtshof op 30 juni 2015. De zaak is nog niet gesloten, cassatie volgt.

‘Het havenschandaal’ biedt een accurate en complete reconstructie van de gebeurtenissen. Ondanks nogal wat herhaling – het 'tuingesprek' komt wel erg vaak terug –blijft de spanning behouden. De Kruif kiest geen partij, en kleurt alleen de karakters van zijn twee hoofdpersonen.

De vergelijking met een thriller als De prooi gaat echter niet op. Daarvoor leunt De Kruif te veel op stukken uit de rechtszaken en andere openbare bronnen. Hij deed geen eigen onderzoek, en voegt geen nieuwe inzichten toe. Dit is aanbeloven lectuur voor liefhebbers van dé haven, maar niet het definitieve boek over hét schandaal.

    • Mark Duursma