Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Slachtoffers discotheekbrand Roemenië naar Nederland

Bij de brand vorige week vrijdag kwamen 31 mensen om het leven.

Hulpverleners ter plaatse. Screenshot via Twitter.
Hulpverleners ter plaatse. Screenshot via Twitter. Twitter/Antony Bushfield

Drie brandwondencentra in Nederland gaan Roemeense slachtoffers opvangen na de brand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest vorige week. Het gaat volgens de woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam om negen zwaargewonden.

Het is de bedoeling dat de slachtoffers dit weekend aankomen. Zes van hen gaan naar het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, drie naar Beverwijk en één naar Groningen. Hun verpleging duurt waarschijnlijk een aantal maanden.

De slachtoffers worden in Nederland opgevangen, omdat volgens het Maasstad Ziekenhuis in Nederland specialistische zorg geboden kan worden:

“De patiënten die naar Nederland komen zijn 40 tot 50 procent verbrand en hebben schade opgelopen aan hun luchtwegen door het inademen van rook. In Roemenië kan de zorg wel geboden worden, maar verspreid over et land en niet in alle ziekenhuizen.”

De Nederlandse ambassade in Boekarest heeft bemiddeld om de slachtoffers in Nederland te verzorgen.

Strikte isolatie

Het was de bedoeling dat er meer zwaargewonden in Nederland behandeld zouden worden, maar dat is niet mogelijk volgens de woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam:

“Omdat de patiënten uit het buitenland komen, worden ze in strikte isolatie verpleegd. Het risico is namelijk hoger dat ze bacteriën bij zich dragen.”

Vuurwerk

Bij de brand vorige week vrijdag kwamen 31 mensen om het leven en raakten 180 mensen gewond. De brand brak uit in nachtclub Colectiv in Boekarest, gevestigd in een kelder. Tussen de 300 tot 400 aanwezigen probeerden te vluchten via de enige deur in de club. Daardoor ontstond chaos en paniek. Getuigen zeggen dat het vuur ontstond door vuurwerk dat tijdens een show van een optredende metalband werd afgestoken.

De brand leidde tot het tot het aftreden van premier Victor Ponta en zijn regering.