Russische luchtaanval op Raqqa kostte 42 levens

Russische gevechtsvliegtuigen namen het IS-bolwerk dinsdag onder vuur.

Op beelden van het Russische ministerie van Defensie zou te zien zijn hoe een brug wordt aangevallen die in handen is van militanten, nabij Raqqa. Foto Reuters / Russisch ministerie van Defensie

De Russische luchtaanvallen op de Syrische stad Raqqa, dinsdag, heeft aan 42 mensen het leven gekost. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zo schrijft Reuters. Onder de doden zijn volgens het Observatorium 27 burgers, de overige vijftien zouden IS-strijders zijn.

Het is volgens het Observatorium vrij opmerkelijk dat Rusland zulke zware bombardementen uitvoert op IS. Uit een rapport dat eergisteren naar buiten kwam, bleek dat tussen de 85 en 90 procent van alle Russische luchtaanvallen boven Syrië is gericht op ‘gematigde’ rebellengroepen.

Na de luchtaanvallen van dinsdag staat het aantal doden, dat is gevallen sinds Rusland bombardeert in Syrië, op 254, zo meldt het Syrian Network for Human Rights.

IS bolwerk

Raqqa is de hoofdstad van Islamitische Staat in Oost-Syrië. De stad is door de strijd zwaargehavend. Rusland is vorige maand begonnen met luchtaanvallen in Syrië in een poging om de Syrische president Bashar Assad in het zadel te houden.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat sinds het begin van de Russische luchtaanvallen zeker 120.000 Syriërs ontheemd zijn geraakt. Vooral Syriërs uit Hama, Aleppo en Idlib zijn gevlucht.