Reisorganisatie Corendon schrapt reizen naar Egypte

Corendon is de eerste Nederlandse reisorganisatie die alle reizen naar Egypte schrapt.

Een Russisch vliegtuig op het vliegveld van Sharm al-Sheikh in Egypte. Reuters / Asmaa Waguih

De Nederlandse reisorganisatie Corendon schrapt per direct alle reizen naar Egypte. De komende dagen wordt alleen naar Egypte gevlogen om Nederlandse reizigers terug te halen. Ruimbagage mag niet mee, zoals met Nederlandse veiligheidsdiensten is afgesproken.

Corendon is de eerste Nederlandse reisorganisatie die alle reizen naar Egypte schrapt. In elk geval tot 18 december. In een verklaring stelt de organisatie:

“Als een bestemming niet veilig genoeg bevonden wordt om koffers van en naar toe te vervoeren, kun je je afvragen of je de bestemming op dit moment nog wel wilt aanbieden aan klanten. Het is op dit moment niet de zorgeloze bestemming die je wenst als je een zonvakantie boekt.”

Andere organisaties niet meer naar Sharm al-Sheikh

Ruim 2.000 mensen hadden via Corendon een reis geboekt. Zij kunnen hun reis kosteloos annuleren of voor een alternatief kiezen. De organisatie vliegt twee keer per week naar Egypte, naar Hurghada en Marsa Alam (dus niet naar Sharm al-Sheikh). De eerstvolgende vlucht zou morgen vertrekken.

De reisorganisaties TUI en Neckermann Reizen lieten eerder weten voorlopig geen nieuwe gasten naar de badplaats Sharm al-Sheikh te brengen, vanwege het nieuwe, aangescherpte reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland schort alle vluchten naar Egypte op

Ook Rusland heeft alle vluchten naar Egypte opgeschorst, maakte het land vandaag bekend. Die maatregel geldt totdat er duidelijk is waardoor vorige week een Russische Airbus neerstortte.

De Russische president Poetin heeft vandaag in een telefoongesprek met zijn Egyptische collega Abdel Fattah al-Sisi afgesproken dat de landen blijven samenwerken op het gebied van luchtvaartveiligheid.

Lees ook: Vijf vragen over de crash: Rusland bestrijdt elk verband tussen crash en Syrië

Vorige zaterdag stortte in de Sinaï een Russische Airbus neer, mogelijk door een aanslag. Deze vlucht was vertrokken vanuit Sharm al-Sheikh met meer dan tweehonderd mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.