Raakt affaire VimpelCom ook financieel directeur?

De ex-topman van Vimpel-Com, de Noor Jo Lunder, zit vast. Zijn toenmalige directeur Van Dalen is nu commissaris bij onder meer Avebe en Rabo.

Henk van Dalen Foto Marcel van Hoorn

Verdachte is hij voor zover bekend niet, maar de naam van Henk van Dalen duikt wel op in het internationale corruptieonderzoek rond in de Amsterdam gevestigde telecomgigant VimpelCom.

Van Dalen was in 2011 financieel directeur van VimpelCom toen dat bedrijf een laatste smeergeldbetaling van 30 miljoen dollar deed aan een brievenbusfirma van de dochter van de Oezbeekse president. In ruil kreeg VimpelCom toegang tot de telecommarkt in Oezbekistan, luidt de verdenking van het Openbaar Ministerie.

Zijn mogelijke rol in de zaak is actueel, omdat woensdagavond op het vliegveld van Oslo een oud-collega van Van Dalen werd gearresteerd wegens betrokkenheid bij de corruptie. Het gaat om voormalig VimpelCom-topman Jo Lunder, een Noor.

In Nederland doet het OM sinds vorig jaar onderzoek. In maart 2014 doorzocht het OM het hoofdkantoor in Amsterdam. Ook de Amerikaanse justitie en beurswaakhond SEC doen onderzoek.

VimpelCom, een joint venture van het Noorse Telenor en de Russische Alfa Group, is een van de grootste telecombedrijven ter wereld. Vanuit het hoofdkantoor aan de Zuidas besturen zo’n vijftig werknemers een netwerk van 222 miljoen klanten in onder meer Rusland, Italië en Afrikaanse en Aziatische landen.

Corruptieonderzoek

De smeergeldbetalingen vonden plaats tussen januari 2006 en oktober 2011. Van Dalen trad in september 2010 aan als financieel directeur van VimpelCom. Hij bleef dat tot november 2013. Terwijl hij directeur was, werd op 19 oktober 2011 nog 30 miljoen dollar betaald. Van Dalen was niet bereikbaar voor commentaar.

Van Dalen is nu commissaris bij Rabobank, zetmeelconcern Avebe, retailer Macintosh, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en Evides Waterbedrijf, en lid van de raad van toezicht bij het Erasmus Medisch Centrum. Eerder was hij directeur bij chemieconcern DSM en postbedrijf TNT.

Het corruptieonderzoek is voor Van Dalen tot nu toe geen reden om tijdelijk terug te treden als toezichthouder bij de Rabobank. De bank zegt: „Het onderzoek van het OM loopt al geruime tijd. De Rabobank is daarvan op de hoogte. Er zijn geen feiten bekend die de uitoefening van de taken van Henk van Dalen als commissaris in de weg staan. De bank volgt de ontwikkelingen op de voet.”

De Nederlandsche Bank (DNB) geeft geen commentaar: „Wij gaan nooit in op individuele gevallen.” Een commissaris moet zaken die zijn betrouwbaarheid of geschiktheid kunnen raken, zelf melden aan de afdeling compliance van de bank. Die meldt het zonodig bij de DNB. Die onderzoekt het en kan overgaan tot hertoetsing van de commissaris.

Van Dalens ex-collega Jo Lunder (54) was tot maart van dit jaar bestuursvoorzitter van VimpelCom. Woensdagavond is hij op het vliegveld in Oslo opgepakt. Volgens zijn advocaat is hij onschuldig. De Noorse officier van justitie Marianne Djupesland zegt dat Lunder is gearresteerd in een eigen Noors onderzoek naar VimpelCom. „Verder assisteren wij de Nederlandse autoriteiten.” Het OM in Nederland geeft geen commentaar.

VimpelCom meldde vanmorgen een nettoverlies van ruim een miljard dollar over het derde kwartaal, op een omzet van 2,4 miljard dollar. Dit verlies werd grotendeels veroorzaakt door de dinsdag aangekondigde reservering van 900 miljoen dollar voor eventuele boetes, schikkingen en andere kosten in verband met de affaire.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Joep Dohmen