Rusland stopt alle vluchten naar Egypte

Alle vluchten worden opgeschort tot is opgehelderd wat er met de Russische Airbus A321 is gebeurd.

Poetin. Foto AP

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer op Egypte tot is opgehelderd wat er afgelopen zaterdag met een Russische Airbus A321 is gebeurd. Dat bevestigt president Poetin, zo schrijft persbureau Reuters. Dat Rusland alle vluchten opschort betekent niet dat de vliegtuigcrash is veroorzaakt door een terroristische aanslag, laat Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov weten.

Naar schatting zijn er 45.000 Russen op vakantie in Egypte.

Het besluit komt kort nadat de chef van de Russische inlichtingendienst FSB, Aleksander Bortnikov, zei dat het beter is niet meer naar Egypte te vliegen:

“Eerst moet de oorzaak van de vliegtuigcrash duidelijk worden.”

Explosief aan boord

Dat Rusland niet meer naar Egypte vliegt, komt enkele dagen nadat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zeiden dat ze rekening houden met de mogelijkheid dat het vliegtuig door “een explosief” is neergestort. Hierop werden alle vluchten tussen Sharm al-Sheikh en het Verenigd Koninkrijk al opgeschort.

Het is volgens NRC-correspondent Steven Derix een verrassende stap dat Rusland heeft besloten om niet meer te vliegen naar Egypte:

“Dat de VS en Groot-Brittannië er al snel rekening mee hielden dat het om een bom ging, wilde Rusland dat niet bevestigen, noch ontkennen; eerst moest het onderzoek naar de oorzaak van de ramp worden afgerond. Dat het land nu alle vluchten opschort terwijl het onderzoek nog niet klaar is, lijkt op een impliciete erkenning dat het wél een aanslag was.”

Zwarte doos

Onderzoek van de zwarte doos met de vluchtgegevens, leverde geen bijzondere informatie of aanwijzingen over de oorzaak op. Tot aan de crash in de Sinaï werkten alle systemen van de Airbus A321 naar behoren, zo lieten de experts vrijdag weten aan de Russische krant Kommersant.

Ongeveer twintig minuten na de start stopt de registratie van de vluchtdata in de recorder plotseling. Mogelijk zijn door de crash alle verbindingen verbroken die de zwarte doos had met sensoren. Alle hoop is nu gericht op de recorder die de gesprekken in de cockpit heeft opgenomen.

Het werk van IS

De Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat liet zaterdag al snel weten dat zij het vliegtuig hadden neergehaald. Experts betwijfelden dit, omdat IS niet zou beschikken over de wapens om een vliegtuig op zulke grote hoogte neer te halen. Met een bom in de Russische Airbus, zou het toestel wel neergehaald kunnen worden.

Nederland

Rutte wilde op zijn wekelijkse persconferentie niet ingaan op de mogelijkheid van een bomaanslag in het vliegtuig:

“We willen precies weten wat er gebeurd is voor we er verder uitspraken over doen.”

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei vanmiddag na afloop van de ministerraad dat Nederland nog geen plannen heeft om alle vluchten naar Egypte af te raden. Momenteel geldt alleen een negatief advies voor vluchten naar de luchthaven van Sharm al-Sheikh:

“We houden elk moment de vinger aan de pols. Als er aanleiding is het advies aan te scherpen zullen we dat zo snel mogelijk bekendmaken.”