Utrechtse daklozenkrant heeft exclusief interview met Franciscus

Het is zeldzaam dat de paus interviews geeft aan Nederlandse journalisten, maar het Utrechtse Straatnieuws is het gelukt. Paus Franciscus ging in op een verzoek van de daklozenkrant, geïnitieerd door Trouw.

ZZD’er (Zelfstandigen Zonder Dak, zoals Straatnieuws zijn verkopers noemt) Marc werd door de paus uitgenodigd in Vaticaanstad. Hij, de hoofdredacteur en twee Trouw-journalisten ontmoetten de paus in diens verblijf Casa Santa Maria: „Ga zitten, vrienden.”

De paus vertelt over een vluchteling die hem tijdens zijn jeugd in Argentinië dierbaar was – een Italiaanse die zijn moeder hielp met schoonmaken. „Ik was getroffen door haar armoede”, zegt de paus. Jaren later zag hij de vrouw weer, toen hij aartsbisschop van Buenos Aires was. Ze gaf hem een medaille die hij nog altijd bij zich draagt.

Naast armoede („Jezus is als arme dakloze ter wereld gekomen”) gaat het ook over een eventueel pauselijk bezoek aan Nederland. Franciscus zegt dat best te willen overwegen. „En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet”, voegt hij lachend toe.

De uitnodiging van Marc om samen een pizza te gaan eten slaat de paus vriendelijk af. Ook een poging tot het geven van een cadeautje mislukt. Marc had zijn kaars in de vorm van de Utrechtse Dom in het vliegtuig laten liggen.(NRC)

Correcties en aanvullingen

Interview paus

In Utrechtse daklozenkrant heeft exclusief interview met Franciscus (6/11, p. 2) staat dat het vraaggesprek met de paus is geïnitieerd door dagblad Trouw. Het idee kwam van communicatieadviseur Jan-Willem Wits, oud-woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Het interviewverzoek was al bij het Vaticaan ingediend voordat Trouw betrokken raakte.