Binnenkort heeft iedereen een eigen biertje

Als je de meeste reclames moet geloven is bier voor stoere mannen, type heteroseksueel en carnivoor. Maar brouwers richten zich nu op nieuwe doelgroepen: transgenders en veganisten bijvoorbeeld.

Foto iStock

Bier is voor mannen. Tenminste, met hen wordt het van oudsher geassocieerd. Als je kijkt naar sommige reclamecampagnes van grote bierbrouwers, is dat nog steeds het geval. En de mannen die volgens Jupiler weten waarom, zijn ook nog een specifiek type: stoer, heteroseksueel en carnivoor.

Of neem Grolsch, waarvan de ‘jongste generatie brouwers’ louter uit vakmannen bestaat. Hun Kornuitpils mag dan ‘verrassend fris‘ zijn, het is ook nogal rolbevestigend.

Toch is de industrie druk bezig een schuimsnor te bezorgen aan doelgroepen die niet in de klassieke campagnes passen of problemen hebben met bepaalde bieringrediënten. Wie weten, als het aan brouwers ligt, straks ook allemaal waarom?

Transgenders

Vanmiddag om klokslag 12 uur wordt in een bar in de Londense wijk Soho een bijzonder biertje voor het eerst getapt: ‘No Label’. Je weet het misschien niet, maar hop kan mannelijk of vrouwelijk zijn. Voor bier wordt vrouwelijke hop gebruikt.

De Schotse brouwer BrewDog besloot voor z’n nieuwste creatie hop te gebruiken die tijdens de groei van geslacht kan veranderen. Ideaal om dit bier samen met evenementenorganisatie Queerest of the Queer in te zetten in de strijd voor transgenderrechten, vindt BrewDog:

“Just like humans, beer can be whatever the hell it wants to be, and proud of it.”

Maar niet iedereen is overtuigd van BrewDog’s goede bedoelingen. Mensen uit de LGBT-gemeenschap vinden dat de brouwer hen niet voor commerciële doeleinden moet gebruiken.

Of transgenders überhaupt veel bier drinken is niet bekend. Slechts één onderzoek uit Amerika splitst de voorkeur voor bier uit naar sekse en seksuele voorkeur, maar transgenders zitten daar niet bij.

Veganisten

Je moet een echte kenner zijn om te weten dat hop een geslacht heeft, net als dat in veel soorten bier een stof zit uit ‘zwemblazen’ van vissen. Bierbrouwers gebruiken zogenoemde vislijm om hun bier helderder te maken. Maar voor mensen die geen dierlijke producten gebruiken is dat een probleem.

Daarom heeft de Ierse brouwer Guinness aangekondigd bier te gaan produceren waar ook veganisten van kunnen genieten. Vanaf volgend jaar gebruikt men geen vislijm meer. Guinness is niet de eerste brouwer die zonder dierlijke producten werkt. Dierenrechtenorganisatie PETA heeft een hele lijst opgesteld.

In Los Angeles wordt jaarlijks een festival gehouden voor veganistisch bier en eten:

Mensen met een glutenvrij dieet

Sommige mensen zijn het door een allergie verplicht, maar het is ook een trend de laatste jaren: een glutenvrij dieet. Een Amerikaans onderzoeksbureau berekende dat in de VS afgelopen jaar 8,8 miljard dollar (8,1 miljard euro) aan glutenvrij eten en drinken werd besteed. Dat is 63 procent meer dan in 2012. Big business dus.

Ook bierbrouwerijen zijn geïnteresseerd in de glutenvrije markt. Zowel grotere brouwers als AB Inbev en Damm, bekend van Estrella, als lokale ‘craft beer’-brouwerijen.

Het merk Omission van de Craft Brew Alliance, voor 32 procent in handen van AB Inbev, heeft zelfs meerdere soorten glutenvrij bier. Het eerder genoemde BrewDog verkoopt ook een biertje zonder gluten.

Vrouwen

Al langer vormen vrouwen een nieuwe doelgroep voor bierbrouwerijen. Volgens het Nationaal Bieronderzoek nam het aantal vrouwen dat minstens één keer per maand bier drinkt toe van 24 procent in 2014, naar 28 procent in 2015. Maar dat is nog altijd aanzienlijk minder dan de score bij mannen: 67 procent.

Vrouwen drinken ook ander bier dan mannen, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek.

Dit jaar startten de bierbrouwers dan ook met een speciale campagne om bier populairder te maken onder vrouwen, met de naam Love Beer. En we weten waarom: er valt veel geld aan vrouwen te verdienen. Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers, kopt die wijsheid in op de site van de campagne:

“Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking is vrouw.”

    • Joram Bolle