Ook KNSB moet fors bezuinigen

Schaatsbond KNSB moet 1,7 miljoen euro bezuinigen en krimpt het bondsbureau met 30 procent in. Vakbond FNV eist opheldering.

De tijden van financiële weelde lijken voorbij voor het Nederlandse schaatsen. Bij de meeste grote schaatsploegen lopen de budgetten terug en gisteren maakte ook schaatsbond KNSB bekend fors te moeten bezuinigen. Vanwege teruglopende sponsorinkomsten en subsidies gaat de bond voor 1,7 miljoen euro snijden in de uitgaven. Een groot deel van dat bedrag wordt bespaard door de personeelskosten te verlagen. Het bondsbureau gaat met ongeveer 30 procent krimpen, meldde de KNSB gisteren. Dat betekent dat er van de 50 fte nog 35 overblijven.

„Net als bij veel andere sporten hebben we te maken met teruglopende sponsorgelden en subsidies als Lottogelden”, meldde interim-directeur Theo Fledderus van de bond in een persbericht. „De terugloop van het aantal leden heeft een beperkt effect op de teruglopende inkomsten. Het nog uitblijven van structurele nieuwe inkomsten maakt dat we als KNSB genoodzaakt zijn om af te slanken. Prioriteit is nu om een gezonde financiële basis te creëren.”

Jarenlang groeiden de bomen in het topschaatsen tot in de hemel. De KNSB sloot lucratieve sponsorcontracten met Aegon, Deloitte en de huidige hoofdsponsor KPN. Topploegen beschikten dankzij gulle sponsors als TVM over miljoenenbudgetten. Maar na de olympische successen in Sotsji (2014) stopte sponsors als TVM en Liga, en liepen de bijdragen van KPN aan de bond terug. Zelfs Ireen Wüst slaagt er dit seizoen als beste schaatsster van Nederland niet in een sponsor aan haar Team4Gold te binden.

De KNSB mist dit jaar inkomsten uit lucratieve internationale toernooien in Thialf, dat momenteel wordt ‘vernieuwbouwd’. Op bestuurlijk vlak rommelt het al jaren bij de bond, waar directeur Paul Sanders eind juni na vijf jaar besloot op te stappen. Vorig jaar besloot de KNSB nog om uit eigen middelen te investeren in de combinatie van topsport, sportparticipatie en fanbeleving. Nu is volgens interim-directeur Fledderus juist een forse bezuiniging nodig.

Vakbond FNV (Sport en Bewegen) reageerde onaangenaam verrast op de aangekondigde reorganisatie bij de KNSB. „We waren door vakbondsleden al geïnformeerd dat het rommelt bij de schaatsbond, maar dit hadden wij niet voorzien”, liet een woordvoerder weten aan persbureau ANP. „Wij willen natuurlijk snel opheldering over de noodzaak van dit harde ingrijpen en zo nodig afspraken maken over een sociaal plan. Het kan niet zo zijn dat deze bezuinigingen alleen afgewenteld worden op de medewerkers.”