Ook Brussel verhoogt druk op Dijsselbloem over coco’s

Na de Kamer wil nu ook Commissie opheldering.

De Europese Commissie wil opheldering over de exclusief voor banken geldende fiscale aftrekregeling die minister Dijsselbloem heeft ingevoerd. Dat meldt een woordvoerder van de Commissie aan deze krant.

Daarmee groeit de druk op minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). NRC onthulde woensdag dat banken meeschreven aan de ‘coco-wet’ die banken een jaarlijkse fiscale aftrek van 350 miljoen euro geeft, en dat de minister bewust het risico op ongeoorloofde staatssteun nam door de aftrek alleen voor banken te laten gelden. De Tweede Kamer wil opheldering.

Dijsselbloem stuurde de Kamer gistermiddag de brief die ze had geëist. Door de brief is nu ook de Europese Commissie gealarmeerd. „We hebben contact opgenomen met de Nederlandse autoriteiten en ze om informatie gevraagd”, zei een woordvoerder gisteravond. Volgens de woordvoerder heeft de Commissie nu nog onvoldoende informatie om te zeggen of zij een formeel onderzoek zal starten. Het opvragen van extra informatie is daar wel de opmaat toe.

Dijsselbloem verdedigt de medewerking van ING, die veranderingen in de conceptwet voorstelde die letterlijk in de wet zijn beland. De minister schrijft in zijn brief dat de ING-voorstellen „op hun merites” zijn beoordeeld.

Ook wijst hij erop dat coco’s in alle Europese landen aftrekbaar zijn. Om dat argument kracht bij te zetten stuurde hij een presentatie mee die zakenbank UBS in april 2014 voor het ministerie maakte. UBS is een van de zakenbanken die de coco’s van ING ontwierp en dit voorjaar in de markt zette.

De zakenbank, die een belang bij coco-uitgifte heeft, stelt in de presentatie dat het geen staatssteun is als Nederland alleen banken de aftrek op de obligatie gunt. En hoewel Dijsselbloem de presentatie gisteren naar de Kamer stuurde, zegt het ministerie desgevraagd dat het „niets van de informatie van UBS heeft gebruikt”. De presentatie werd enkel ingezet om een beeld te krijgen van de praktijk in andere landen.

Hoewel de coco-aftrek inmiddels in alle Europese landen geldt, zit die bijna overal anders in elkaar. Zo krijgen in Frankrijk alle bedrijven het voordeel krijgen, daardoor kan het niet van ongeoorloofde staatssteun beticht worden. Dijsselbloem meldt eind mei 2014 intern dat zijn voorkeur is dat ook niet-banken het fiscale voordeel krijgen, mits daar budget voor is. Dat is er niet. Daarom besluit hij de aftrek te beperken tot banken.

In de brief van gisteren schrijft Dijsselbloem opvallend genoeg dat hij is gewaarschuwd door de Europese Commissie de wet niet tot banken te beperken. Tijdens informele contacten plaatste de Commissie volgens Dijsselbloem „kritische kanttekeningen” bij het plan. Hij legt uit dat hij niet van oordeel is dat het staatssteun betreft, al voldoet het plan aan verschillende criteria daarvoor. Dat maakt het des te opvallender dat hij de coco-wet niet ter beoordeling aan de Commissie voorlegde. Dat is verplicht bij vermoedens van staatssteun.

    • Camil Driessen