Obama zegt nee tegen omstreden oliepijpleiding

Na jaren uitstel heeft Obama een besluit gemaakt over Keystone XL.

Met dit pompstation zou de pijplijn in verbinding moeten worden gebracht. AP / Nati Harnik

Obama zegt definitief nee tegen de omstreden oliepijpleiding Keystone XL. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Obama wilde lange tijd geen beslissing nemen.

De Amerikaanse president neemt het standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken over, zei hij. De pijplijn komt volgens het ministerie niet tegemoet aan “nationale belangen”. De VS willen voorloper zijn in het tegengaan van klimaatverandering, en dat gaat niet samen met het bouwen van “een project dat de winning van de smerigste oliën op de planeet stimuleert”.

Eerder dit jaar ging het Congres akkoord met de aanleg van de bijna 3.000 kilometer lange pijpleiding van Canada naar Nebraska. Obama blokkeerde die wet toen, nadat de aanleg in 2011 al was stilgelegd. Maar een definitief nee bleef tot vandaag uit. De Republikeinen willen de pijpleiding graag, de milieubeweging is fel tegen.

Keystone XL moet grote hoeveelheden ruwe Canadese olie naar de Golf van Mexico brengen. Als de leiding met een diameter van circa een meter eenmaal open is, zouden er 800.000 vaten olie per dag vervoerd moeten worden.

Onafhankelijkheid versus milieu

Keystone XL is niet alleen een ambitieus infrastructureel project (geschatte kosten: 9 miljard euro), maar heeft ook grote symbolische waarde, schreef onze correspondent Guus Valk eerder in NRC:

“Voor voorstanders staat Keystone XL symbool voor Amerika’s energietoekomst. Noord-Amerika moet voor zijn eigen energie zorgen en niet afhankelijk zijn van het instabiele Midden-Oosten. De leiding levert bovendien banen op. (…)

“Maar Obama is óók gevoelig voor de milieubezwaren tegen Keystone XL. Het grote probleem van de pijpleiding is niet alleen dat die kan lekken, maar dat zij de exploitatie van ‘smerige’ Canadese olie gemakkelijker maakt. Het kost veel meer chemicaliën om de olie geschikt te maken voor gebruik dan olie uit het Midden-Oosten. Obama wil in zijn laatste twee jaar als president klimaatverandering agenderen als politiek thema. Daar kan hij Keystone niet goed bij gebruiken.”

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush reageert:

Twitter avatar JebBush Jeb Bush The Obama Admin’s politically motivated rejection of the Keystone XL Pipeline is a self-inflicted attack on the U.S. economy and jobs.

De Canadese premier Justin Trudeau is teleurgesteld over de beslissing van de regering-Obama, maar respecteert de keuze. Hij kijkt uit naar een “frisse start” met president Obama, aldus Trudeau in een verklaring.

020215eco_keystonexl

    • Mirjam Remie