NRC tipt: wat is er dit weekend te zien op tv?

Zondag begint de nieuwe documentaireserie 'Het Duitsland van mijn moeder' (VPRO).

Vrijdag 6 november

De VARA bestond zondag precies negentig jaar. Tv-recensent Hans Beerekamp schreef eerder deze week al over de rode restanten van de jarige omroep en de documentaireserie De Strijd (NPO 2, 21.05-22.00u). Vanwege het jubileum staat de vijfde aflevering van die serie in het teken van de geschiedenis van socialistische media en de omroep zelf. Verslaggever Erik Dijkstra spreekt met Sonja Barend en Koos Postema over hun tijd bij de VARA. Verantwoorde, degelijke tv. Maar stiekem zullen sommige mensen meer zin hebben in de finale van K3 zoekt K3 (SBS 6, 20.30-22.30u.) Wie gaan Karen, Kristel en Josje opvolgen? Spannend.

Muziekliefhebbers met een andere smaak kunnen inschakelen voor het tweede deel van de sterke documentaire Sinatra: All or Nothing at all (Canvas, 23.15-1.20u.) of de extra lange uitzending van het langlopende muziekprogramma Later… with Jools Holland (BBC 2, 0.30-1.35u). Dinsdag was de kortere live-versie van programma al te zien. Daarin viel vooral het optreden van Joanna Newsom op (haar nieuwe album Divers verscheen in oktober). Verder met optredens van The Zombies, The Arcs en Low.

En anders is er nog Blue Jasmine (NPO 3, 22.20-23.55u.) van Woody Allen, een film met een Oscarwinnende rol van Cate Blanchett. Na een aantal zorgeloze jaren vol luxe stort het bestaan van de snobistische New Yorkse Jasmine (Blanchett) in, waarna er niets anders opzit dan naar haar halfzus in San Francisco te verhuizen. Vol overgave blijft Jasmine de rol spelen van welgestelde vrouw, maar tussen haar zelfbeeld en de realiteit gaapt een diepe kloof.

Zaterdag 7 november

Zaterdag is de tiende editie van de Nacht van de popmuziek (NPO 3, 22.40-1.45u.)  te zien. De kans dat we moderne popsterren als Justin Bieber of Taylor Swift gaan zien is klein. Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en verzamelaar Fenno Werkman kijken zoals ieder jaar vooral naar het verleden met fijne liveopnames en bijzonde fragmenten uit het archief. Onder voorbehoud komen onder anderen zanger en gitarist Rory Gallagher, B.B. King en de intellectuele Britpop van Pulp voorbij.

De film van de dag is volgens filmcriticus André Waardenburg Empire of the Sun (Eén, 21.15-23.40u.), een onderschatte Spielberg-film uit 1987. Deze verfilming van J.G. Ballard autobiografische roman gaat over een jongetje dat terechtkomt in een Japans concentratiekamp in China. Het overlevingsinstinct van de beschermd opgevoede  Jim (een dertienjarige Christian Bale) wordt drie jaar lang op de proef gesteld.

Dinsdag was er een  Andere Tijden-aflevering over de Amsterdamse taxioorlog te zien. Die oorlog speelt een rol in de speelfilm Nachtrit (NPO 3, 20.55-22.40u). De wat naïeve Dennis (Frank Lammers) en Marco (Fedja van Huêt) dromen van hun eigen limousinebedrijf, maar eindigen met een wurgcontract. Lammers won een Gouden Kalf.

Je kunt zaterdagavond in de kroeg gaan zitten, maar je kunt ook kijken naar een wetenschappelijke documentaire over slijmzwammen: The Creeping Garden (NPO 2, 23.40-1.00 u). Er bestaan duizend verschillende soorten slijmzwammen, maar eigenlijk weten we weinig over dit organisme.

Zondag 8 november

In het nieuwe VPRO-jeugdprogramma Hé Frans, Hé Stef (NPO 3, 19.00-19.30-u.) sturen filmers Frans Bromet en Stef Biemans videobrieven naar elkaar. Stef woont namelijk in Nicaragua, Frans in Nederland. Hoe leven de kinderen in de dorpen waar ze wonen? Welke overeenkomsten zijn er? En hoe verschillen ze van elkaar? Ze gaan in op thema’s als geloof, natuur, feest en eten.

Ook nieuw van de VPRO, op de plek waar de afgelopen weken Grensland met Jelle Brandt Corstius te zien was: Het Duitsland van mijn moeder (NPO 2, 20.15-21.05u.), met Britta Hosman. Toen haar moeder werd geboren in Duitsland, waren de nazi’s aan de macht. Als vierjarig meisje moest ze, net als veertien miljoen andere Duitsers, vluchten uit de ‘Ost-Gebiete’. Hosman volgt in deze zesdelige documentaireserie de vluchtroute van haar moeder. Naast haar eigen familiegeschiedenis kijkt ze naar de historie van het land en de huidige situatie. De serie begint in het vroegere Oost-Pruisen, waar haar moeder woonde voordat ze moest vluchten.

National Geographic pakt het bombastisch aan met Breakthrough (National Geographic, 22.00-23.00u.), een nieuwe documentaireserie over wetenschappelijke ontwikkelingen met iedere week een bekende regisseur, onder wie regisseur Ron Howard en de acteur Paul Giamatti. De reeks begint met een reportage over nieuwe manieren waarop wetenschappers virussen bestrijden.

Looper (BBC 2, 22.00-23.50u.) van Rian Johnson uit 2012 sluit het weekend af, een slimme actie- annex tijdreisfilm waarin Joseph Gordon-Levitt als huurmoordenaar werkt en mensen die uit de toekomst 30 jaar terug in de tijd worden gestuurd opwacht, neerschiet en opruimt. Dit ritueel wordt verstoord als zijn oudere zelf (gespeeld door Bruce Willis), opeens opduikt.