Chanteren met een sekstape; Benzema is nu officeel verdachte

De Franse voetballer Karim Benzema zou betrokken zijn bij een zaak waarin zijn medespeler werd afgeperst met een sekstape.

Karim Benzema zat woensdagnacht vast op het politiebureau vanwege de afpersingszaak. Foto Eric Gaillard/Reuters
Karim Benzema zat woensdagnacht vast op het politiebureau vanwege de afpersingszaak. Foto Eric Gaillard/Reuters

De Franse voetballer Karim Benzema heeft justitie niet kunnen overtuigen van zijn onschuld in een afpersingszaak waarover hij woensdag werd verhoord. Eerder vandaag stelde het parket van Versailles een formeel onderzoek in naar de spits van Real Madrid.

Benzema wordt verdacht van medeplichtigheid aan poging tot chantage van een teamgenoot bij het Franse nationale elftal, Mathieu Valbuena. Zolang het onderzoek loopt mogen de twee spelers geen contact hebben, zei een justitiewoordvoerder. Na een nacht op het politiebureau – in Frankrijk gebruikelijk bij dit soort procedures – kon Benzema vanmiddag rond lunchtijd naar huis.

Valbuena deed deze zomer aangifte van een serie telefoontjes waarin onbekenden 150.000 euro eisten in ruil voor het niet via internet verspreiden van een video waarop te zien is hoe hij seks heeft met zijn vriendin.

Ze benaderden hem via een jeugdvriend

In door de politie afgetapte telefoongesprekken zouden de verdachten in die zaak geopperd hebben om Benzema via een jeugdvriend in te schakelen teneinde Valbuena onder druk te zetten, onthulde dagblad Le Parisien vorige maand. Benzema zou volgens justitiebronnen in Franse media woensdag tijdens het verhoor hebben erkend dat hij zijn teamgenoot bij Les Bleus daadwerkelijk heeft aangesproken op de zaak.

De vraag blijft op welke wijze Benzema tussenbeide is gekomen. Volgens zijn advocaat, maître Sylvain Cormier, zou Valbuena slechts „vriendschappelijk advies” hebben gegeven. Justitie vermoedt dat hij Valbuena te verstaan heeft gegeven exclusief met de jeugdvriend te onderhandelen. Het gesprek zou plaats hebben gehad op 5 oktober tijdens een trainingskamp van Les Bleus in Clairefontaine ter voorbereiding van duels met Armenië en Denemarken.

En hij kwam al vaker in aanraking met justitie

De nieuwe affaire rond de toch al zo vaak door affaires geplaagde Bleus komt op een slecht moment voor coach Didier Deschamps. Hij maakte een uur na het besluit van justitie vanmiddag zijn selectie bekend voor oefenwedstrijden van komende week tegen Duitsland en Engeland. Benzema, die wegens een blessure de laatste weken ook aan de kant staat bij Real, en de recent bij Lyon matig presterende Valbuena stonden niet op de lijst. Valbuena, zei Deschamps, zou „niet in de beste psychologische omstandigheden” verkeren.

Benzema kwam eerder in aanraking met justitie. Vorig jaar werd hij na een slepende procedure met Franck Ribéry vrijgesproken van het gebruikmaken van de diensten van een minderjarige prostituee. En volgens weekblad Le Point zou zijn naam recent zijn opgedoken in een grote cocaïnesmokkelzaak (de affaire-Air Cocaïne) die Frankrijk bezighoudt: de hoofdverdachte zou een oude kennis van de voetballer zijn. De 27-jarige Benzema staat zich voor op zijn bescheiden jeugd in de onstuimige banlieue van Lyon.

Deschamps weigerde in te gaan op vragen over eventuele consequenties voor het EK, volgend jaar juni in Frankrijk. Zolang het onderzoek loopt, kunnen Benzema en Valbuena niet samen in één team spelen. En dergelijke onderzoeken kunnen in Frankrijk lang duren: tussen de opening van de zedenzaak en de vrijspraak van Benzema zat vier jaar.

    • Peter Vermaas