Vreugdeloos voetbal in de Arena. Dat is niet best, zo vlak voor de Klassieker

In de eredivisie houdt Ajax zich staande, maar als de tegenstander dat niveau net een beetje ontstijgt, komt de ploeg in de problemen. Zo ook vanavond, tegen Fenerbahçe (0-0).

Robin van Persie, hier in duel met Ajax-verdediger Nick Viergever (links), was in het shirt van Fenerbahçe gisteravond niet in staat de kritiek van bondscoach Danny Blind op zijn spel te pareren. Foto Toussaint Kluiters/Reuters

De bijdrage van Robin van Persie, spits van Fenerbahçe en niet langer van Oranje, kan met het noemen van de twee ongevaarlijke doorkopballetjes in de eerste helft grotendeels worden afgedaan. Tegen Ajax, Europese middelmaat toch, schortte het Van Persie aan veel, niet in het minst de steun en de bediening van dienstbare ploeggenoten, om voor het eigen vaderland iets te laten zien. De Arena joelde toen hij uitgleed in een poging om Ajax-doelman en tot voor kort collega-international Jasper Cillessen de bal te ontfutselen.

Ajax – Fenerbahçe (0-0) was ook de wedstrijd niet voor eer, glorie of gramschap, met bij beider ploegen weinig belangwekkends in negentig minuten voetbal. Van Persie maakte die negentig minuten niet vol, speelde niet goed, was niet scherp; kortom alles wat bondscoach Danny Blind eerder deze week over hem zei. Hij zal van ver moeten komen, afgaand op vanavond. Een gekooide tijger zou hij zijn, getergd door het desavoueren door Blind afgelopen maandag, maar de tijger bleef gekooid, en Joël Veltman en Nick Viergever hadden daar niet veel wapens voor nodig.

Dat wordt een armetierig lustrumfeestje voor De Boer

Niet dat Ajax daar uiteindelijk veel baat bij had, want met 0-0 schiet alleen Fenerbahçe wat op. De Turkse club blijft twee punten voor op Ajax, met nog twee wedstrijden te spelen, terwijl Molde uit Noorwegen zich alvast plaatste. De balans van een tot op heden schrale Europese campagne kan nog niet gemaakt worden, maar het wordt in de resterende twee duels (Molde thuis en Celtic uit) zeer penibel.

Uitschakeling dreigt dus. Voor Frank de Boer zou het volgende maand een droevig lustrumfeestje als Ajax-hoofdcoach zijn als hij, na de uitschakeling in de beker tegen Feyenoord vorige week, mogelijk alleen nog de competitie over heeft rond de feestdagen. Koploper is Ajax daarin wel, maar de ambitie is zo veel meer dan alleen de eredivisie.

Feitelijk mag alleen de eredivisie tot De Boers biotoop gerekend worden. De geleidelijkheid van zo’n seizoen van 34 wedstrijden met goeddeels bekende ploegen van doorgaans beperkte allure past hem. Heerlijk platform voor zijn ambachtelijke sleutelwerk, waarin hij zich met vier landstitels in de voorbije vijf jaar succesvol toonde in gestage ontwikkeling en onvermoeibaar was in de opbouw van een net-aan-goed-genoeg elftal. Maar daar waar de tegenstand divers is, sterker en volwassener, en de consequenties van falen hard zijn, in Europa dus, faalt Ajax net even te vaak om geloofwaardig gidsclub van Nederland te zijn.

De kiss-cam bood nog meer vermaak

Al met al lukte het De Boer weer niet zijn ploeg in een toernooiwedstrijd naar grote hoogten te stuwen. Ajax was vanavond vooral weer een maatje te klein, dat wil zeggen, kwaliteitsarm in de weinige succesvolle bewegingen voorwaarts. Kansen? Amper gezien. Van geluk mocht De Boer spreken dat zijn ploeg niet afgestraft werd in de slotfase, waarmee uitschakeling zo goed als een feit zou zijn geweest. Het Europese seizoen voor Ajax begon met het in naïviteit gestorven Champions League-optreden, in de voorronde tegen Rapid Wien, en laat zich tot nu toe vooral beschrijven door dat ene droeve gegeven: slechts één overwinning boekte Ajax tot nog toe, tegen Jablonec in het voorstadium van de Europa League.

Al had het duel al na een halve minuut een heel ander aanzien kunnen hebben. De Turkse doelman Volkan Demirel bood Davy Klaassen een vrije schietkans op het lege doel, zij het vanuit een moeilijke hoek en van ver. Van de zwakkere linkervoet van de Ajax-aanvoerder vertrok een mispeer, en daarmee leek de toon gezet voor een kwaliteitsarme avond. In die openingsfase, waarin met name Veltman en Nemanja Gudelj het lot en Van Persie tartten door al te riskante passjes, belachelijke aannames, balletjes breed, tekende zich een wedstrijd af die het aanzien nauwelijks waard was. De ‘kiss-cam’ in de rust bood vermaak.

El Ghazi geblesseerd, Fischer viel uit; veel verliezers bij Ajax

Veel verliezers, met bijkomende schade dat Ajax vleugellam naar Rotterdam dreigt af te moeten reizen voor de Klassieker zondag tegen Feyenoord. Rechteraanvaller Anwar El Ghazi gleed halverwege de eerste helft weg en moest het veld verlaten met een naar het zich liet aanzien vervelende enkelblessure. Op links kwam Viktor Fischer kort na rust hard in botsing, ook hij moest de strijd staken. Respectievelijk Lasse Schöne en Amin Youness vielen voor hen in, zonder veel toegevoegde waarde aan een tamelijk hopeloos schouwspel.

Alleen bondscoach Blind, aanwezig in de Arena, mocht een klein publicitair succesje noteren, met het onmachtige optreden van Van Persie dat hem in zijn betoog gesterkt zal hebben dat de aanvaller, topscorer aller tijden van Oranje, ‘het’ niet meer heeft. Op dit moment dan.