Nederland is weer vier miljardairs rijker

Er zijn vele wegen naar een groot vermogen. Dat laat de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders zien.

Nederland heeft er vier nieuwe miljardairs bij en voor het eerst sinds de crisis nam het vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders met meer dan 10 procent toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Quote 500 die gisteren voor de negentiende keer verscheen.

De lijst wordt bevolkt door oud geld, nieuw geld en de meest uiteenlopende ondernemers: van vleeshandelaren en vastgoedbonzen tot internetpioniers en slimme investeerders.

Dit zijn vijf opvallende zaken.

1. Vier nieuwe miljardairs

Van de zestien miljardairs (aangevoerd door Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met 4,7 miljard euro) zijn er vier nieuw. Het gaat onder meer om biermagnaat Dik Hoyer, goed voor 1,2 miljard. Hoyer, wiens grootvader in 1873 30.000 gulden in de oprichting van Heineken stak, bezit 5,9 procent van de aandelen van de bierbrouwer. Wim van der Leegte, eigenaar van het Eindhovense industriële succesconcern VDL, haalt het miljardairslijstje nét met een vermogen van 1 miljard.

2. Boekhoorn Wordt Lachend Rijk

Nog een link met Eindhoven: superinvesteerder Marcel Boekhoorn (plek 10, vermogen 1,3 miljard euro) bezit er de High Tech Campus. Boekhoorn is sinds kort vooral bekend vanwege zijn succesvolle pogingen om twee panda’s uit China naar zijn Ouwehands Dierenpark te krijgen. Daar houdt hij trouwens ook kantoor. Typisch Quote-weetje: zijn beleggings-bv draagt de naam Bowolar, Boekhoorn Wordt Lachend Rijk.

3. Loondienst? Dacht het niet

De Quote 500, die vergezeld gaat met de Buitenland 100 met de rijkste Nederlanders over de grens, bevat slechts veertien mensen die hun vermogen in loondienst opbouw(d)en. De meest vermogende is Dennis Okhuijsen (180 miljoen), de financiële topman van de snelgroeiende kabel- en telecomreus Altice. Dit bedrijf van de Marokkaans/ Frans/ Israëlische miljardair Patrick Drahi, is aan de Amsterdamse beurs genoteerd.

4. Hofleveranciers

Nederland, flitshandelland. De hofleveranciers van de Quote 500 zijn Optiver en Flow Traders. Beide bedrijven zijn pioniers in de hogesnelheidshandel waarbij op basis van slimme algoritmes en geavanceerde apparatuur honderden transacties per seconde op beurzen wereldwijd worden gesloten. Beide bedrijven leveren vijf leden aan de Quote 500. Bij Flow Traders is dat dankzij de beursgang deze zomer. Die zorgde er volgens Quote onder meer voor dat oprichters Roger Hodenius (plek 46) en Jan van Kuijk (plek 47) hun vermogen zagen verdrievoudigen tot 350 miljoen euro.

5. Nummer 500

Een nieuwe binnenkomer, maar oude bekende: Rijkman Groenink, de voormalige ABN Amro-topman. Een groot deel van dat vermogen zou volgens Quote zijn opgebouwd uit salaris uit de bankentijd, aandelenpakket, gouden handdruk, landgoed en belang in Oranje Nassau Energie. Rijkman Groenink ontkent het allemaal overigens tegenover Quote. „Die 41 miljoen waar u het over hebt, haal ik van geen kant.”

    • Camil Driessen