Mitch Henriquez ‘gigantisch mishandeld’ bij arrestatie

Dat zei Gerald Roethof, raadsman van de nabestaanden van Henriquez, gisteren bij Pauw.

Advocaat Gerald Roethof deed zijn uitspraken gisteren bij het televisieprogramma Pauw. Foto: Koen van Weel / ANP

De Arubaan Mitch Henriquez, die op zaterdag 27 juni overleed bij zijn aanhouding tijdens een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark, is bij zijn arrestatie “gigantisch mishandeld”. Dat zei Gerald Roethof, advocaat van de nabestaanden van Henriquez, gisteravond bij televisieprogramma Pauw.

Roethof heeft inzage gehad in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Volgens de advocaat had Henriquez een “gebroken strottenhoofd, twee gebroken ribben, en bloeduitstortingen bij de slaap, neus en geslachtsdeel.”

“Hij is gigantisch mishandeld. Als je het leest: je schrikt ervan.”

RTL Nieuws, dat het rapport ook heeft ingezien, bevestigt dat de sporen op het lichaam van Henriquez erop duiden dat “zijn dood het gevolg is van het geweld van agenten tijdens zijn arrestatie.”

Nabestaanden in onzekerheid

Roethof liet bij Pauw verder weten niet te begrijpen waarom het Openbaar Ministerie de nabestaanden in onzekerheid laat over de vraag of de vijf verdachte agenten zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden. De officier van justitie kiest er niet voor de agenten meteen te dagvaarden voor de rechter:

“De advocaten van de agenten mogen eerst bij een onderzoeksrechter hun wensen indienen. Die gaan worden uitgevoerd en dan pas gaan we verder. Er zijn nu door de Rijksrecherche ongeveer honderd mensen gehoord, als deze mensen opnieuw gehoord gaan worden zijn we twee, drie jaar verder. Ik begrijp dit niet.”

Arrestatie Mitch Henriquez

Henriquez verzette zich bij zijn arrestatie tijdens het Night At The Park-festival in juni. Hij werd hierop door de politie in een nekklem gelegd. Henriquez is hoogstwaarschijnlijk overleden door zuurstofgebrek. In de dagen na zijn dood braken hevige rellen uit in de Haagse Schilderswijk.

    • Etienne Verschuren