Eurocommissaris: problemen met herverdeling zijn snel opgelost

De problemen met de herverdeling van vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië over de rest van Europa, zijn op korte termijn opgelost. Dat zegt eurocommissaris Dmitris Avaramopoulos (Migratie) in een interview met NRC.

Er is nog weinig terechtgekomen van de afspraak die EU-landen deze zomer maakten over herverdeling van 160.000 vluchtelingen. Zo zijn uit Italië slechts 86 vluchtelingen naar Zweden en Finland gegaan. De centra in Griekenland, waar vanuit de herverdeling moet plaatsvinden, worden nog voorbijgelopen door vluchtelingen.  

Ook staatssecretaris Dijkhoff (Asiel, VVD) liet gisteren in een Kamerdebat weinig vertrouwen zien in het verdeelsysteem. Hij zei dat Nederland het systeem „in beperkte mate” gaat testen door een klein aantal vluchtelingen te laten komen, „bijvoorbeeld 50”. Hij zei „kritisch” te willen blijven: „Nederland vindt wel dat de hotspots effectief moeten zijn.” 

Maar Avramopoulos is optimistisch: „Geloof me: de aantallen zullen de komende weken stijgen en geleidelijk aan zullen we de situatie onder controle krijgen. Het probleem zal er niet meer zijn.” De eurocommissaris zegt dat de aantallen „de komende dagen” al zullen stijgen. „Het begin was het moeilijkst. Het kostte veel werk om tot deze eerste herverdelingen te komen vanuit Italië en, woensdag, Athene. Nu hebben we het op de rit.”

Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer met premier Rutte en staatssecretaris Dijkhoff over de Europese aanpak. Er was veel kritiek op de deal tussen de EU en Turkije. Het land moet migranten tegenhouden in ruil voor nieuwe onderhandelingen over EU-toetreding. De toestroom van vluchtelingen leidt komende jaren tot extra economische groei, aldus gisteren de Europese Commissie. 

Lees het hele interview met de Eurocommissaris: Gaat aanpak van EU wel werken?