Syrië verdient aan verdwijningen

Het Syrische regime profiteert van een lucratieve handel in mensen die zijn opgepakt of ontvoerd. Zeker 65.000 mensen zijn volgens een rapport van Amnesty International opgepakt of verdwenen sinds in 2011 de protesten tegen het regime uitbraken. Syriërs betalen veel geld om familieleden te vinden. Volgens Amnesty profiteren regeringsfunctionarissen en gevangenispersoneel van het losgeld dat wordt betaald aan tussenpersonen. Deze steekpenningen zijn volgens een activist „een groot onderdeel van de economie” geworden. De meeste verdwenen mensen worden vastgehouden onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle detentiecentra. Velen overlijden als gevolg van ziektes, marteling en buitenrechtelijke executies. Een man, wiens drie broers in 2012 verdwenen, zegt in het rapport dat hij ruim 150.000 dollar heeft geleend in een poging ze te vinden, maar zonder succes. Nu werkt hij in Turkije om zijn schulden af te betalen. (NRC)