Man veroordeeld die op bezoekers SXSW-festival inreed

De man doodde vier mensen, onder wie een Nederlander.

Een gedenkplaats op de plek waar de man op de menige inreed, met aan het kruis de afkorting van South bij Southwest Festival (SXSW). De foto dateert van twee dagen na het incident. EPA / Larry W. Smith

De automobilist die vorig jaar op een groep mensen inreed op het festival South by Southwest (SXSW) in Texas, en daardoor vier mensen doodde, onder wie een Nederlander, is door een jury schuldig bevonden.

De 23-jarige man moet volgens persbureau AP de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen. Er is geen mogelijkheid voor een voorwaardelijke vrijlating. De jury was unaniem in het oordeel dat de man willens en wetens mensen heeft gedood door op de menigte in te rijden. Er waren zo’n vijftig mensen bij de uitspraak in de rechtszaal aanwezig.

De man sloeg in maart vorig jaar op de vlucht toen de politie hem wilde aanhouden omdat hij gedronken had. Naar eigen zeggen raakte hij in paniek omdat er nog een aantal aanklachten tegen hem liepen. Hij sloeg op de vlucht en reed tegen het verkeer in. Hij reed door een barricade, recht op een stroom SXSW-bezoekers in. Tientallen mensen werden omver gereden. De politie kon hem arresteren nadat hij tegen een geparkeerde taxi was gebotst. Volgens een specialist die de gebeurtenis reconstrueerde, reed de man zo’n 88 kilometer per uur toen hij de menigte naderde.

‘Het kon hem niet schelen’

Volgens zijn advocaten was de man niet bekend met Austin en was het niet zijn bedoeling mensen te doden toen hij de politie ontvluchtte. Hij zou niet hebben geweten dat de straat was afgesloten voor verkeer. Maar volgens de openbaar aanklager was hij zich ervan bewust dat zijn actie dodelijk kon zijn.

“Er is geen andere uitleg dan dat de gedaagde wist wat hij deed - en het kon hem niet schelen.”