Klassiek in een Arena-sfeer

None

Een veelkoppig monster leek neergestreken in de Schouwburg van Almere. Al jaren vindt hier het Internationaal Kamerconcours plaats, dat sinds vorig jaar is vergroot tot festival Who’s next. Woensdag kwam opeens ook de organisatie Oude Muziek een avond langs. Het gezamenlijk doel: klassieke muziek brengen in Flevoland, waar het notoir moeilijk is om publiek te vinden. Almere heeft zelf zwaar gekort op het muziekonderwijs. Who’s next vult een gat dat door bezuinigingen werd geslagen. Dankzij medewerking van vijf middelbare scholen zat de Middenzaal van de Schouwburg vol met pubers. Die kwamen vooral voor het swingende projectkoor van klasgenoten. Hun concentratie was minder groot bij ensemble Insomnio, dat Steve Reich moest spelen in een Pathé Arena-sfeer. Ondanks het achtergrondlawaai kwam men met een prima uitvoering van het via luidsprekers versterkte Double Sextet.

Misschien maar beter dat er geen schoolklassen bij het Huelgas Ensemble aanwezig waren. Uiterst serieus leidde Paul van Nevel zijn zangers door de geconcentreerde schoonheid van Cipriano de Rore. Zaterdag strijken drie jeugdorkesten neer, zondag is de concoursfinale voor ensembles. Ondertussen werken de scholieren nog aan een dans en eigen composities, want zelf meedoen is toch het leukst.

    • Floris Don